Kremlinul a transmis vineri ideea conform căreia conflictul din Ucraina se va încheia atunci când Occidentul va lua măsuri în privinţa preocupărilor ridicate în mod repetat de Rusia privind uciderea de civili în estul Ucrainei şi extinderea NATO către est, informează Reuters.
Întrebat de reporteri cum s-ar putea încheia actuala criză, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a prezentat poziţia Rusiei, menţionând că este de părere că Ucraina discută cererile Moscovei cu SUA şi cu alţi aliaţi.
„Rusia a formulat cereri concrete către Ucraina pentru a rezolva acele probleme. Din câte înţelegem, acele solicitări sunt discutate de ucraineni cu consilierii lor, în primul rând SUA şi ţările Uniunii Europene”, a spus Peskov.
„Să sperăm. Trebuie făcut acest lucru. Apoi se va încheia totul”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
„Noi am încercat în mod repetat în ultimii opt ani să le cerem colegilor noştri occidentali să pună presiune pe Kiev – şi să oblige Kievul – să înceteze să-şi mai ucidă poporul în Donbas şi să îndeplinească acordurile de la Minsk”, a mai afirmat Peskov.
„De asemenea, în ultimele câteva decenii, ţara noastră a atras atenţia că ne simţim în pericol după ce v-aţi mutat infrastructura militară în direcţia noastră. Nu ne place acest lucru şi ne simţim în pericol şi nu putem închide ochii la acest lucru: aşa că de ce faceţi asta? Nu am primit răspunsuri”, a continuat el.
„Trebuie să găsim o soluţie la aceste două probleme. Rusia a formulat cereri concrete către Ucraina pentru a rezolva aceste probleme”, a explicat Peskov, citat de Reuters, potrivit agerpres.ro.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că Uniunea Europeană trebuie ”să facă mai mult” pentru Ucraina, după ce liderii celor 27 au exclus în ajun orice aderare rapidă a Ucrainei la UE, relatează AFP.
”Trebuie mers mai departe. Nu este ceea ce aşteptăm”, a spus Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram, în care apare pe stradă, fără cască sau vestă antiglonţ.
”Deciziile politicienilor trebuie să coincidă cu starea de spirit a popoarelor lor, a popoarelor europene (…) Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru noi, pentru Ucraina”, a adăugat el, subliniind că Ucraina se află în pragul unei ”catastrofe umanitare”, conform agerpres.ro.
Reuniţi joi la un summit la Versailles, şefii de stat şi de guvern din UE nu au considerat posibilă aderarea rapidă a Ucrainei la Uniunea Europeană, deschizând în acelaşi timp uşa unor legături mai strânse.
Deși Kremlinul, dar și Ucraina pun presiune ca Occidentul să intervină în conflictul din Ucraina, UE respinge ”o procedură rapidă”
În timp ce Kievul a depus o cerere în speranţa aderării la UE ”fără întârziere”, premierul olandez Mark Rutte a reamintit că nu există ”o procedură rapidă”.”Vrem să lucrăm intensiv cu Ucraina”, a precizat el.
În acelaşi videoclip, preşedintele ucrainean a denunţat şi trimiterea de către Rusia a unor combatanţi sirieni în ţara sa.
”Este un război cu un inamic foarte încăpăţânat (…) care a decis să angajeze mercenari împotriva cetăţenilor noştri. Asasini din Siria, dintr-o ţară în care totul a fost distrus de ocupanţi, aşa cum ne fac ei”, a spus el.
Trimiterea de sirieni pe frontul ucrainean a fost propusă vineri de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu preşedintelui Vladimir Putin, care a aprobat-o în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!