16.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăInternaționalKim Jong-un a ajuns cu trenul în Rusia. Principalele teme de discuție

Kim Jong-un a ajuns cu trenul în Rusia. Principalele teme de discuție

  • Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ajuns cu trenul în Rusia, unde se întâlnește cu președintele Vladimir Putin
  • Moscova vrea să cumpere muniție nord-coreeană pentru războiul din Ucraina, spun SUA
  • Între timp, Coreea de Nord dorește ajutor alimentar și posibil tehnologie pentru a ajuta programul său nuclear și de rachete interzis, spun analiștii
  • Aceasta este prima călătorie a lui Kim în străinătate în patru ani – ultima dată l-a întâlnit pe Putin față în față în 2019

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit în Rusia, pentru ceea ce Kremlinul a declarat că va fi o discuție cuprinzătoare cu președintele Vladimir Putin. Agenția japoneză de știri Kyodo a relatat marți, citând o sursă oficială rusă, că un tren care îl transporta pe Kim a sosit la gara Khasan, principala poartă feroviară către Orientul Îndepărtat al Rusiei dinspre Coreea de Nord.

Rezervele de alimente, pe lista discuțiilor

Un subiect care ar putea fi pe primul loc pe agenda lui Kim Jong-Un în Rusia este furnizarea de alimente. Phenianul a investit masiv în tehnologia militară, dar mai puțin în practicile agricole, ceea ce înseamnă că stocurile sale alimentare rămân vulnerabile. O evaluare a alimentelor ONU din 2019 a estimat că peste 10 milioane de nord-coreeni sufereau de lipsă de alimente, după cea mai proastă recoltă din ultimii zece ani. Doi ani mai târziu, un raport al BBC a dezvăluit că o lipsă de alimente a apărut din nou în timpul iernii, lăsând localnicii vulnerabili să moară de foame.

De ce ar fi semnificativă o întâlnire la un centru de lansare spațială?

O întâlnire între Kim Jong Un și Vladimir Putin la Cosmodromul Vostochny ar fi simbolică, având în vedere interesul liderului nord-coreean pentru lansarea unui satelit în spațiu, spune Gabriela Bernal, cercetător la Universitatea de Studii Nord-coreene din Coreea de Sud. Totul este speculativ, spune ea, dar există câteva beneficii potențiale într-o întâlnire de cosmodrom pentru liderul nord-coreean. Discuțiile de acolo ar putea crește șansele ca Coreea de Nord să primească asistență tehnică din partea Rusiei pentru programul său spațial, spune ea, adăugând că Kim Jong Un a avut recent două lansări eșuate de sateliți. Dacă într-adevăr întâlnirea are loc la Vostochny, ar putea fi mai bine și din motive de securitate, spune Bernal, deoarece majoritatea se așteptau ca cei doi lideri să se întâlnească la Vladivostok așa cum s-au întâmplat în trecut. O schimbare a locației într-o zonă mai puțin cunoscută ar avea sens în ceea ce privește securitatea pentru Kim, spune ea.

Putin spune că invaziile sovietice în Europa de Est sunt „o greșeală”

Invaziile sovietice ale Ungariei și Cehoslovaciei au fost o „greșeală”. Țările nu ar trebui să facă nimic în politica externă care „dăunează intereselor altor popoare” Washingtonul nu are „nici prieteni, doar interese”, iar SUA face aceleași greșeli ca Uniunea Sovietică Uniunea Sovietică a invadat Ungaria în 1956, cu cel puțin 2.600 de maghiari uciși în lupte, a declarat Putin. Aproximativ 137 de cehi și slovaci au murit după invazia sovietică a Cehoslovaciei în 1968. În 2022, Putin a trimis zeci de mii de trupe ruse în Ucraina, declanșând cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial.

Întâlnire după patru ani

Ultima dată când liderii ruși și nord-coreeni s-au întâlnit în 2019, discuțiile de denuclearizare dintre Washington și Phenian s-au întrerupt. Putin a acționat ca intermediar, informând atât China, cât și administrația Trump, Rusia susținând, de asemenea, sancțiunile ONU menite să reducă programele de arme ale Coreei de Nord în 2017.

Lumea arată diferit acum. Moscova și Phenianul au devenit mult mai apropiate de la războiul din Ucraina. Ambii dau vina pe SUA pentru război. În iulie, Coreea de Nord l-a salutat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, înainte ca Moscova să blocheze Consiliul de Securitate al ONU să întărească sancţiunile împotriva Phenianului. Echilibrul de putere din Asia de Nord-Est s-a schimbat, de asemenea, după ce SUA au reunit Japonia și Coreea de Sud într-o alianță pe care puțini credeau că ar fi posibilă. Ceea ce nu știm este cum va răspunde China, cel mai ferm aliat al Coreei de Nord.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă