8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalJustiția germană acuză Moscova de un presupus nou caz Skripal, operat la...

Justiția germană acuză Moscova de un presupus nou caz Skripal, operat la Berlin

Parchetul federal de la Karlsruhe consideră că ”statul rus sau autorităţi ale Republicii cecene ar putea să fi comandat asasinatul”, potrivit tabloidului Der Speiegel, cotidianului Süddeutsche Zeitung sau televiziunii publice ARD.

O reluare a anchetei ar însemna ca parchetul ”să acuze în mod oficial Rusia de omorul comandat în Germnia”, scrie Der Spiegel, subliniind o asemnănare cu otrăvirea lui Serghei Skripal, un fost agent dublu, în Anglia, în martie 2018.

Atacul din Marea Britanie a fost imputat de Londra Moscovei, care a negat mereu aprig.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al instituţiei de la Karlsruhe a declarat că parchetul nu a preluat, pentru moment, dosarul.

Mai multe publicaţii scriu însă că acest anunţ ar putea să aibă loc săptămâna aceasta.

La 23 august, în plină zi, într-un parc din Berlin, un georgian provenind din minoritatea cecenă din ţară, în vârstă de 40 de ani şi identificat ca fiind Zelimhan Hangoşvili a fost ucis prin împuşcare, cu trei gloanţe, cu o armă cu amortizor. Zelimhan a fost ofițer în Al Doilea Război ruso-georgian.

Martori au acuzat o adevărată ”execuţie”.

Presupusul asasin, Vadim Sokolov, un rus în vârstă de 49 de ani, este încarcerat de atunci la Berlin, unde păstrează tăcerea.

Anchetatorii l-ar fi identificat, de asemenea, ca fiind presupusul autor al asasinării unui om de afaceri în 2013, potrivit presei.

Hangoşvili a participat, în tabăra cecenă, la al Doilea Război din Cecenia împotriva Rusiei, după care ar fi trecut într-o unitate antiteroristă de la Ministerul georgian de Interne, păstrând însă legături cu medii islamiste, de care este apropiat.

Vizat de mai multe tentative de asasinat, el a emigrat în urmă cu mai mulţi ani, în Germania.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă