Jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis sau arestat în secret?!

Investigatorii turci cred că jurnalistul Jamal Khashoggi, văzut ultima oară la 2 octombrie în momentul în care intra în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, a fost ucis de către „o echipă de asasini“, scrie The Washington Post, citând surse apropiate anchetei.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 08.10.2018 - 13:16

Echipa ar fi fost formată din 15 membri, veniți din Arabia Saudită pentru acest „asasinat plătit“. Nu au fost oferite informațiile care ar fi putut duce către această ipoteză.

Agenția de știri turcă Anadolu a transmis că procuratura a deschis o anchetă privind dispariția jurnalistului saudit, care făcea parte din echipa The Washington Post, la secțiunea „Opinii“, fiind un critic al regimului de la Riad. Anchetatorii susțin că acesta nu a părăsit Consulatul. 

Khashoggi, care trăia în Statele Unite, a fost prima dată la Consulatul saudit din Istanbul pe 28 septembrie, pentru a cere un document necesar pentru apropiata sa căsătorie cu Hatice Cengiz. A avut de atunci niște semnale, dar nu a spus nimic.

Însă, pe 2 octombrie, când s-a dus cu logodnica la Consulat, i-a lăsat acesteia telefonul și i-a spus că dacă nu mai iese, să anunțe un oficial al partidului de guvernământ din Turcia. Femeia l-a așteptat timp de patru ore, apoi a sunat la poliție.

Consulul saudit a declarat că jurnalistul a plecat foarte repede din clădire. Nici Consulatul, nici autoritățile turcești nu au făcut vreo referire la camerele de luat vederi care supravegheau intrările.

Consulatul a invitat un grup de jurnaliști Reuters să verifice clădirea, pentru a demonstra că Jamal Khashoggi nu se află acolo.

Într-un interviu pentru Bloomberg, prințul moștenitor saudit Mohamed bin Salman a negat orice implicare a țării sale în dispariția jurnalistului și a precizat că a trimis o echipă de investigatori saudiți pentru a cerceta cazul.

America, a cărei administrație are legături strânse cu Riadul, s-a abținut de la orice declarație.  

Comentarii