Specialişti de la Hollywood susţin că epopeea 3D science fiction, „John Carter” a studioului Disney este sortită eşecului, fapt ce poate crea probleme directorului de studio, Rich Ross, potrivit site-ului The Daily Beast, care prezintă traseul nebunesc al filmului in valoare de 250 de milioane de dolari.
La Hollywood, epopeea SF in valoare de un sfert de miliard de dolari „John Carter” are o faimă dubioasă : este un film cu ambiţii de mărimea celor pe care le are „Avatar” şi este văzut ca fiind următorul „Ishtar” (un eşec răsunător de box-office) , scrie publicaţia online.
Thriller-ul SF ajunge in sălile de cinema pe 9 martie şi dacă aţi văzut afişele publicitare sau reclamele veţi fi iertaţi pentru că v-aţi intrebat despre ce este vorba. Un bărbat bine făcut imbrăcat intr-o armură de piele (Taylor Kitsch, cel care a jucat in mult iubita, dar puţin vizionata dramă „Friday Night Lights”), identificat ca fiind un „John Carter al Pământului”, se luptă cu extratereştrii intr-un colosseum, infruntă o mulţime de fiare cu patru mâini şi seduce o prinţesă care are aerul unei Jasmine viteze, din filmul „Aladdin”, creat de Disney. Poate fi acest film o combinaţie intre „Avatar” şi „Clash of the Titans” sau una intre „Gladiator” şi ” Cowboys and Aliens”? Un trailer lung de 22 de secunde care a fost difuzat in timpul Super Bowl-ului nu a clarificat lucrurile acestea. „Ştii că trebuie să fie de proastă calitate atunci când incep să despartă scenele şi să creeze ceva concepual pentru o reclamă la Super Bowl”, a observat un executiv de rang inalt al unui studio rival. ” E ceva de genul: ‘Băieţi, ăsta este Ave Maria al vostru?’ „
Dacă executivii de la Hollywood nu ştiu cine este John Carter, cu siguranţă ştiu ce este „John Carter”. Este genul de poveste având un caracter moral, care ii determină pe şefii studioului să ia somnifere noaptea: un proiect capricios cu aşteptări imense care a depăşit cu mult bugetul şi care este aşteptat să spargă box-office-ul – asta in cazul in care ar putea cumva să câştige mai mult de 400 de milioane de dolari, pentru a egala costul producţiei cu profitul. Altfel spus, este genul de film din cauza căruia mulţi oameni işi pot pierde slujba.
De fapt, au fost deja concediaţi oameni din echipa Disney. În ianuarie, directorul general de marketing al studiourilor Disney, MT Cartney, care a pătruns cu mult tam-tam in anul 2010 din lumea publicitară a New York-ului, a fost dată afară in urma unui şir de erori (aceasta susţinea că a vrut să se intoarcă la New York pentru a fi impreună cu copiii săi). Intre timp, la cafenelele studiourilor din oraş, duşmanii pe care preşedintele studiourilor Disney a izbutit să-i facă în micul interval de timp cât s-a aflat la conducere îşi ascut deja săbiile. Voci din cadrul studiourilor Disney spun că Ross este protejat de către Bob Iger, cel care l-a scos din departamentul de televiziune al Disney pentru a conduce studioul in 2009 şi că eşecul sau succesul filmului „John Carter” nu va schimba asta.
Din fericire pentru Ross, „John Carter” este o problemă pe care a moştenit-o de la predecesorul său şi care i-a oferit o anume izolare faţă de atacurile calomniatorilor săi. Bazat pe seria de romane de ficţiune „Tarzan”, creată de Edgar Rice Burroughs, proiectul a inceput la Hollywood incă din 1980 şi a avut mai mulţi regizori şi vedete, printre care şi Tom Cruise. In 2007, şeful de atunci al studioului Disney a dat undă verde proiectului, consimţind la preţul său astronomic de 250 de milioane de dolari, a declarat o sursă din interiorul studioului. Andrew Stanton, care lucra la Pixar, un studio de animaţii, a fost angajat să scrie şi să regizeze filmul – o mare realizare, având in vedere faptul că va trebui să întreacă încasările filmelor „Avatar” sau „Piraţii din Caraibe”.
Chiar dacă Stanton este o figură emblematică in industria filmelor de animaţie – atât „Wall-E”, cât şi „Finding Nemo” au câştigat Oscaruri pentru cele mai bune animaţii şi impreună au adunat aproape un miliard şi jumătate de dolari – faptul că el a fost ales pentru „John Carter” a uimit multă lume de la Hollywood. Disney a spus: ” Avem un director care ne-a făcut miliarde de dolari de-a lungul anilor, să-l lăsăm să aibă un proiect din orgoliu”, a presupus directorul unui alt studio care, la fel ca aproape toată lumea intervievată in legătură cu această poveste, a cerut să ramână anonim. „Dar iţi micşorezi riscul pe cât de mult posibil. Să creezi ceva care are un buget atât de mare, dar fără staruri cinema? Dacă nu eşti Peter Jackson sau Jim Cameron, aşa ceva este imposibil.
Un reprezentant Disney a declarat: „Avem un povestitor incredibil in persoana lui Andrew Stanton şi cu mărimea campaniei media care urmează, ne folosim de toate resursele disponibile pentru a ne asigura ca acest film va fi un succes imbrăţişat de publicul global”.
Riscul a fost mai mare atunci când omul de frunte al proiectului, Cook, a fost dat afară in 2009 pentru că se contrazisese cu Iger de prea multe ori. De la bun inceput, Ross a fost considerat ca fiind o alegere radicală pentru a-l inlocui pe Cook. Un outsider pentru lumea filmelor, el a câştigat slujba după ce a creat show-uri hit precum „Hannah Montana” şi „Lizzie McGuire” şi a ajutat la crearea blockbuster-ului „High School Musical” – o franciză pentru preşedintele canalelor Disney din toată lumea. Mai mult decât atât, Ross s-a dovedit a fi un şef capabil prin faptul că a creat genul de produs profitabil şi comercial care garantează venituri mari intr-o vreme in care vânzările biletelor Disney şi a DVD-urilor stagnează.