11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalJoe Biden reactivează Legea Patriot, de data asta pentru terorism intern

Joe Biden reactivează Legea Patriot, de data asta pentru terorism intern

Președintele ales Joe Biden a calificat mulțimea care a asaltat miercuri Capitolul SUA drept teroriști domestici, referindu-se la aceasta drept „una dintre cele mai întunecate zile din istoria națiunii noastre”.

„Nu îndrăznesc să-i numesc protestatari”, a spus Biden. „Erau o mulțime revoltătoare. Insurecționisti. Teroriști domestici. Este atât de simplu. Este atat de simplu.”

Astfel, Biden a spus că intenționează să facă o prioritate în adoptarea unei legi împotriva terorismului intern și că a fost îndemnat să creeze un post la Casa Albă care să supravegheze lupta împotriva extremiștilor violenți inspirați ideologic și să sporească finanțarea pentru combaterea lor ”, a relatat The Wall Street Journal.

Legea federală definește terorismul intern ca fiind acte periculoase și ilegale menite să constrângă o populație sau să influențeze guvernul. Deși pot exista acuzații în unele state, nu există nicio infracțiune federală generică.
 
US Patriot Act

Primul proiect US Patriot Act care erodează drepturile civile a fost introdus la o săptămână după atacurile din 11 septembrie. Legiuitorii au recunoscut mai târziu că acesta conținea sute de pagini și că nu au avut timp să-l citească înainte de a-l trece în luna următoare.

Cunoscut în mod obișnuit sub numele de Legea PATRIOT, proiectul de lege conținea dispoziții menite să extindă capacitatea guvernului federal de a colecta informații, de a se angaja în supravegherea internă și de percheziții secrete și de a reține imigranții cu puțină reținere. Dispozițiile din Legea PATRIOT au devenit imediat controversate, întrucât grupurile pentru libertăți civile au susținut că aceste prevederi au eliminat protecțiile constituționale oferite cetățenilor de generații.

Dovezi secrete în urmărirea penală

CNET a raportat următoarele în 2008: „Cu câteva luni înainte de bombardamentul din Oklahoma City, [atunci senatorul Joe] Biden a introdus un alt proiect de lege numit Omnibus Counter terrorism Act din 1995. Acest proiect a previzualizat Legea Patriot din 2001 permițând folosirea dovezilor secrete în urmărirea penală, extinzând Legea privind supravegherea informațiilor externe și legea cu privire la interceptările telefonice, creând o nouă infracțiune federală de „terorism”, care are putea fi invocată pe convingerile politice, permițând armatei SUA să le folosească în aplicarea legii civile și îngăduind detenția permanentă a cetățenilor non-americani fără controlul judiciar. Centrul pentru Studii de Securitate Națională a declarat că proiectul de lege va eroda „protecțiile constituționale și legale în legătură cu procesele corecte” și „va autoriza Departamentul de Justiție să aleagă și să culeagă infracțiunile pe care să le investigheze și să le urmărească penal pe baza convingerilor și legăturilor politice”.
 
Proiectul de lege al lui Biden nu a fost niciodată supus la vot, dar după evenimentele din 11 septembrie, procurorul general, John Ashcroft, și-a completat proiectul de lege cu fundamentele Actului SUA PATRIOT.
 
„Libertarii civili s-au opus”, a spus Biden în 2002 despre proiectul său de lege. „Chiar după 1994, îl puteți întreba pe procurorul general, pentru că am primit un telefon când a introdus Patriot Act. El a spus: „Joe, introduc actul practic așa cum l-ai scris în 1994.”

Interceptare de pe internet

“Diavolul este în detalii. De exemplu, ați vorbit despre Internet. Putem merge acum, dacă sunteți în organizația criminală și putem afla pe cine ați sunat – nu conținutul conversației. Vă putem obține jurnalul telefonic. Ei bine, ei vor să poată obține, în esență, această conectare de pe Internet. “
 
“Diferența aici este dacă obțineți doar ce site-uri web ați accesat sau și conținutul a ceea ce ați accesat”, a continuat el. “Ați intrat pe amazon.com, este în regulă. Vor să afle ce cărți ați citit, nu este în regulă. Deci diavolul este în detaliile de aici și le analizăm.” Declara la momentul respectiv (2002), președintele ales, Joe Biden.
 
O recentă apariție la Morning Joe, pe postul american MSNBC, a Elissei Slotkin, reprezentantă a Camerei, analistă CIA, a informat că adevărata luptă împotriva terorismului se află acum în interiorul granițelor Americii.
 
„Era post-11 septembrie s-a încheiat”, a postat pe Twitter Slotkin în timp ce distribuia un clip al apariției sale. „Cea mai mare amenințare la adresa securității naționale în acest moment este diviziunea noastră internă. Amenințarea terorismului intern. Polarizarea care ne amenință democrația. Dacă nu reconectăm cele două Americi ale noastre, amenințările nu vor trebui să vină din exterior “.
 
„Înainte de Congres, Elissa a lucrat pentru CIA și Pentagon și a ajutat în politica din Orientul Mijlociu în timpul administrațiilor Bush și Obama”, a răspuns pe Twitter jurnalistul Whitney Webb. „Ceea ce spune ea aici este în esență un anunț deschis că SUA s-a mutat de la„ Războiul împotriva terorii [străine] ”la„ Războiul împotriva terorii interne ”.”
 

Ștergerea conturilor de pe social media
 

Ca răspuns la presiunile din toate direcțiile, inclusiv ale propriului personal, Twitter a urmat exemplul Facebook și a eliminat contul lui Donald Trump.
 
Și nu a fost doar Trump. Conturile dispar rapid, inclusiv unele conturi populare ale susținătorilor Trump, remarcă jurnaliștii de la consortiumnews.com:
 
,,De asemenea, nu erau doar susținătorii lui Trump; și conturile de stânga sunt suspendate. Stânga online învață, sperăm, că aplaudele pentru Twitter „interzicând fasciștii” presupun în mod irațional că (A) epurările lor interzic doar fasciștii și (B) își limitează interdicțiile la definiția personală a fașciștilor. Nu există nicio bază pentru niciuna dintre aceste ipoteze.”
 
Google a adâncit lucrurile și mai mult, eliminând Parler din magazinul său de aplicații. Această presiune de a marginaliza chiar și site-urile de socializare deja populare face ca argumentul „Dacă nu-ți place cenzura, mergi pe o altă platformă” să pară destul de ridicol.
 
Toate acestea se întâmplă exact la timp pentru administrația Biden, despre care criticii își exprimaseră deja îngrijorări grave cu privire la viitorul cenzurii pe internet.

Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliștii de la consortiumnews.com, platforma media de investigații înființată de jurnalistul de renume Robert Parry – cel carr a acoperit afacerea Contra-Iran pentru Associated Press și Newsweek.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă