6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalItalia trimite primii migranți la un azil pe care-l deține în Albania

Italia trimite primii migranți la un azil pe care-l deține în Albania

Primii solicitanți de azil au fost trimiși la un centru al Italiei din Albania. Primele persoane care au fost interceptate pe mare de marina italiană în cadrul unui acord controversat cu Albania privind migrația sunt în drum spre țara balcanică pentru a li se procesa cererile de azil, transmite The Guardian.

Ca parte a pactului semnat de premierul Italiei, Giorgia Meloni, o navă a marinei a plecat luni „cu câțiva migranți ilegali la bord”, a confirmat Ministerul italian de Interne.

Se înțelege că toate persoanele duse în Albania sunt bărbați care făceau parte dintr-un grup care încerca să traverseze Mediterana din Africa în Europa.

Femeile, copiii și bărbații bolnavi sau care prezentau semne de tortură au fost duși în schimb pe insula Lampedusa din sudul Italiei, după ce s-a efectuat o verificare pentru a se stabili cine din grup îndeplinește cerințele acordului – bărbați originari din țări considerate sigure, a raportat presa italiană.

Procesarea cererilor de azil

O verificare mai amănunțită a bărbaților va fi efectuată la debarcarea acestora în portul Schëngjin, după care aceștia vor fi duși la un centru situat pe un fost amplasament al forțelor aeriene albaneze din Gjadër, unde vor fi reținuți în așteptarea procesării cererilor lor de azil.

Ministerul italian de Interne a declarat că la bord se aflau 16 bărbați – 10 din Bangladesh și 6 egipteni. Aceștia au sosit din Libia și au fost salvați duminică de paza de coastă italiană. Se așteaptă ca nava să ajungă în Albania miercuri dimineața.

Ca parte a acordului finanțat de Italia, săptămâna trecută au fost deschise oficial în Albania trei facilități: un centru cu o capacitate de a găzdui 880 de solicitanți de azil, un centru pentru momentul de dinaintea deportării cunoscut sub numele de CPR cu 144 de locuri și o închisoare mică cu 20 de locuri.

Pactul, despre care asociațiile pentru drepturile omului spun că încalcă dreptul internațional, dar pe care UE l-a aprobat tacit, a fost semnat de Meloni și de premierul Albaniei, Edi Rama, în noiembrie anul trecut.

Meloni a declarat atunci că, în schimbul sprijinului acordat de Rama pentru centre, va face tot ce îi stă în putință pentru a sprijini aderarea Albaniei la UE.

Aproape 700 de milioane de euro în cinci ani va fi costul acestui acord


Acordul va costa Italia 670 de milioane de euro pe o perioadă de cinci ani. Centrele sunt administrate de Italia și se vor afla sub jurisdicție italiană. Gărzile albaneze vor asigura securitatea externă.

Meloni a declarat că oficialii vor încerca să proceseze cererile de azil în termen de 28 de zile, mult mai repede decât lunile necesare în prezent în Italia. Albania va procesa doar cererile persoanelor din țările desemnate ca fiind „sigure” de către Italia, o listă care a fost extinsă recent de la 15 la 21 de națiuni. Lista actualizată include, printre altele, Bangladesh, Egipt, Coasta de Fildeș și Tunisia. În anul precedent, 56.588 de persoane din aceste țări au ajuns în Italia.

Cei ale căror cereri sunt respinse vor fi reținuți înainte de eventuala lor repatriere.

Premierul britanic, Keir Starmer, a fost criticat de grupurile pentru drepturile omului și de deputații săi din Partidul Laburist, după ce și-a exprimat „marele interes” față de pactul privind migrația în timpul unei întâlniri cu Meloni la Rom.

O navă a unui ONG salvează 49 de migranți în largul coastelor italiene

O navă a unui ONG a reușit să ajungă la 49 de migranți ce au fost salvați, iar patru migranți au fost găsiți morți, în largul coastelor italiene, vineri (27 octombrie), potrivit Reuters.

Nava de salvare SEA-EYE 4 i-a găsit pe migranți într-o barcă de cauciuc pe mare, după ce Alarm Phone, o organizație caritabilă care preia apelurile de la navele de migranți aflate în pericol, a raportat o urgență maritimă.

Sea-Eye spune că o navă a Gărzii de Coastă libiană era deja la fața locului când echipajul lor a sosit și a îndemnat nava de caritate să părăsească locul.

Printre migranți s-a numărat o femeie însărcinată care „lupta pentru viața ei” și trei persoane care erau inconștiente, potrivit Sea-Eye.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...
Ultima oră
Pe aceeași temă