3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalIsraelul aprobă un buget de 1,5 miliarde de dolari pentru un potențial...

Israelul aprobă un buget de 1,5 miliarde de dolari pentru un potențial atac asupra Iranului

Guvernul israelian a aprobat un buget de 1,5 miliarde de dolari pentru pregătirea unui potențial atac asupra Iranului, potrivit unui raport al Canalului 12 din Israel, citat de publicația Times of Israel.

Fondurile suplimentare vor fi folosite pentru a cumpăra diferite tipuri de avioane suplimentare, drone de supraveghere și colectare a informațiilor și armamente unice necesare unui astfel de atac. Acesta ar trebui să vizeze siturile subterane puternic fortificate ale Iranului, se arată în raport.

Potrivit raportului, aproximativ 620 de milioane de dolari vor veni din bugetul militar pentru 2022, care urmează să fie aprobat de guvern în noiembrie. Restul fondurilor vor proveni din bugetul din acest an.

Anunțul vine după ce SUA a testat cu succes o bombă – „bunker buster”

Raportul vine la câteva zile după ce Forțele Aeriene ale SUA au anunțat că au efectuat un test de succes a unei noi bombe – „bunker buster”, GBU-72 Advanced 5K Penetrator. Bomba de 5.000 de livre ar putea fi folosită ca instrument pentru a lovi site-urile nucleare iraniene.

În mod crucial, GBU-72 este proiectat pentru a fi transportat de un avion de luptă sau de un bombardier greu. Israelul nu dispune, în prezent, de bombardiere capabile să transporte masivele bunkere în actualul arsenal american.

Presa israeliană a interpretat anunțul cu privire la bunker buster-ul american drept un posibil mesaj către Iran.

O bombă bunker mai mică, GBU-28, a fost vândută în secret Israelului în 2009. Totuși nu se crede că aceasta are capacitatea de a penetra instalația nucleară iraniană Fordo. Aceasta este îngropată adânc sub un munte.

Testul American actual s-a bazat pe experiența dobândită de Israel. Acesta a bombardat rețelele de tuneluri subterane a Hamas din Gaza în timpul războiului din mai, a declarat Channel 12.

Rețeaua a speculat că, publicând distrugerea buncărelor de la baza Eglin Air Force din Florida, SUA încearcă să avertizeze Iranul să nu stea departe de negocierile de la Viena care vizează relansarea acordului nuclear, cunoscut sub numele de Planul comun și cuprinzător de acțiune (JCPOA).

Iranul s-a îndepărtat de discuțiile indirecte cu SUA în iunie anul trecut. De asemenea, a fost ales în funcția de președinte Ebrahim Raisi, extrem de conservator și dur. El s-a pronunțat împotriva JCPOA, între timp.

SUA s-a alăturat Israelului pentru a emite amenințări împotriva Iranului

În iulie, a fost raportat că Forțele de Apărare Israeliene au solicitat fonduri suplimentare pentru bugetul de anul viitor. Și că acestea vor fi folosite pentru a se pregăti de operațiunile împotriva Iranului.

Pe tot parcursul anului, șeful de cabinet al Forțelor de Apărare Israeliene, Aviv Kohavi, a declarat în repetate rânduri că instituția pe care o reprezintă „accelerează” planurile de a lovi Iranul. Totodată, politicienii israelieni amenință constant Republica Islamică.

Israelul efectuează frecvent atacuri sub acoperire împotriva programului nuclear civil al Iranului. Planificarea Forțelor de Apărare Israeliene sugerează însă că o operațiune deschisă ar putea avea loc în viitor. SUA s-a alăturat Israelului pentru a emite amenințări împotriva Iranului.

Săptămâna trecută, secretarul de stat Antony Blinken a făcut aluzie la acțiuni militare împotriva Iranului alături de ministrul israelian de externe Yair Lapid. Blinken a spus că dacă diplomația cu Iranul eșuează, SUA vor apela la „alte opțiuni”.

Lapid a arătat clar că una dintre „opțiunile” lui Blinken era acțiunea militară.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...
Ultima oră
Pe aceeași temă