27 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInternaționalIranul mulțumește Arabiei Saudite pentru eliberarea unui petrolier

Iranul mulțumește Arabiei Saudite pentru eliberarea unui petrolier

„Iranul apreciază eforturile autorităţilor din Arabia Saudită, Elveţia şi Oman pentru a asigura revenirea în siguranţă a petrolierului iranian Happiness 1”, a spus Abbas Mousavi.

Mass-media iraniană au anunţat la începutul lunii iulie că Arabia Saudită – rivalul regional al Iranului – nu permite navei să plece din postul Jeddah din cauza unui litigiu privind plata costurilor de reparaţii.

Teheranul a anunţat duminică „eliberarea” în ajun de către Arabia Saudită a unui petrolier iranian reţinut în aprilie din cauza unei probleme tehnice, notează AFP.

Vasul Happiness 1 „a fost eliberat în urma negocierilor şi se îndreaptă către Golful Persic”, a afirmat ministrul iranian al transporturilor, Mohammad Eslami, citat de agenţia oficială de presă Irna.

Agenţia oficială a Ministerul iranian al Petrolului a explicat că petrolierul iranian a fost constrâns să oprească pentru reparaţii în portul Jeddah din vestul Arabiei Saudite după o „pană de motor” în Marea Roşie.

Iranul şi Arabia Saudită, state vecine separate de apele Golfului, sunt angajate într-un război pentru influenţa regională şi au rupt relaţiile diplomatice în urmă cu peste trei ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă