19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalIrak: Depozit de arme, bombardat de Israel

Irak: Depozit de arme, bombardat de Israel

În iulie, explozii au lovit patru baze ale Hashd al-Shaabi, o alianţă constituită doar din grupări armate favorabile Iranului şi care se opun prezenţei americane în Irak.

Israelul a bombardat în mai multe reprize ţinte iraniene din Siria, însă o extindere a acestei campanii spre Irak – unde statul israelian a atacat reactorul nuclear din Osirak în 1981 – ar risca să submineze relaţiile dintre Bagdad şi Washington.

Miercuri, şeful-adjunct al Hashd al-Shaabi, Abou Mahdi al-Mouhandess, care figurează pe lista neagră a SUA din cauza antiamericanismului său violent, a acuzat forţele SUA că sunt „singura entitate responsabilă” de atacurile întreprinse, potrivit lui, „de agenţi sau cadre de operaţiuni speciale cu avioane moderne”. Pentagonul a negat orice implicare.

Liderul Hashd al-Shaabi, Faleh al-Fayyadh, a revenit joi asupra acuzaţiilor adjunctului său, precizând că anchetele sunt în curs. El afirmă că „investigaţiile preliminare” au arătat că aceste explozii „au fost planificate de o parte străină”, însă ancheta va continua „pentru a determina cu exactitate părţile responsabile, pentru a lua măsurile adecvate”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă