„Cea mai puternică amintire a mea din România este vizita pe care am făcut-o împreună cu soţia mea la colonia de leproşi de la Tulcea, singurul loc din lume unde leproşii încă mai locuiesc în colonie”, mărturiseşte Jonathan Scheele, invitatul Irinei Păcurariu pe Culoarele puterii, serie de interviuri difuzată de TVR 1.
Tot Jonathan Scheele consideră că eticheta de ţară care nu are grijă de orfanii ei nu se va şterge pentru România atâta timp cât ONG-urile vor continua să adune bani de la fundaţiile internaţionale tocmai în acest scop. Jonathan Scheele a ajuns în România ca reprezentant al Comisiei Europene şi a plecat pe jumătate român, fiind cel mai cunoscut oficial internaţional în misiune la Bucureşti.
În cea de-a doua parte a emisiunii de duminică, ora 18.00, realizatoarea Irina Păcurariu aduce faţă în faţă două generaţii: omul de afaceri Ion Ţiriac şi Sebastian Burduja, liderul Ligii Studenţilor Români din străinătate.
Lobby studenţesc
„Lobby-ul românesc se poate face şi prin zecile de mii de studenţi români care învaţă în marile universităţi ale lumii”, este de părere Sebastian Burduja. „Chiar dacă nu se vor întoarce toţi în România, este important”, consideră Burduja, „ca indiferent unde s-ar afla, să se orienteze cu faţa spre România”. Iar Ion Ţiriac recunoaşte că pariul cu sportul românesc este, poate, singurul pariu din viaţă pe care nu l-a câştigat. „Numai n-am violat un ministru al învăţământului românesc pentru a introduce trei ore de sport pe săptămână la şcoală”, mărturiseşte Ion Ţiriac.
Printre invitaţii speciali ai Irinei Păcurariu vor mai fi Ziad Alahdad, primul şef al Băncii Mondiale la Bucureşti, dar şi alţi profesori şi lideri de opinie de la Universitatea Stanford.
Profesorul Larry Diamond, trimis special al administratiei Bush în Irak, a scris o carte celebră despre cauzele eşecului american acolo. De asemenea, el este cel mai mare specialist din lume în ceea ce se numeşte „democracy studies”, fiind şef al catedrei de specialitate la Stanford University. Director al Hoover Institute, Diamond a publicat recent un studiu despre democraţia românescă. Profesorul Patrick Chamorel a lucrat cu trei preşedinţi ai Franţei, fiind unul dintre apropiaţii de Sarkozy. Patrick Chamorel va vorbi mai ales despre problema rromilor, expertiza sa fiind pe Franţa şi pe relaţiile SUA-UE.
Irina Păcurariu mai stă de vorbă şi cu Kathryn Kogel, primul director Freedom House în România, personalitate relevantă pentru procesul de democratizare a presei româneşti, fiind cea care a implementat BRAT.