12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalÎntre Franța și Italia, „ruptură fără precedent“

Între Franța și Italia, „ruptură fără precedent“

Picătura care a umplut paharul a fost anunțul vicepremierului italian Luigi Di Maio – pe rețelele sociale – că a întâlnit în februarie, în regiunea pariziană, responsabilii „vestelor galbene” franceze (mișcarea de protest care continuă de trei luni protestele de stradă, multe marcate de violențe cu forțele de ordine) și le-a cerut să nu slăbească intensitatea protestelor.

Un mesaj care contravine tuturor uzanțelor în sânul UE – niciodată în analele activității diplomatice nu a existat spectacolul unui lider al unei țări membre susținând deschis o mișcare care face apel la răsturnarea guvernului unuia dintre partenerii săi. În fața acestor „ingerințe” și „atacuri fără precedent de la sfârșitul războiului (mondial)”, Parisul a decis rechemarea ambasadorului Franței în Italia pentru „consultări”.

După venirea la putere în Italia, în primăvara lui 2018, a unui guvern format de alianța între Liga (extrema dreaptă) și Mișcarea 5 Stele (antisistem), relațiile între Paris și Roma au cunoscut o spectaculoasă degradare. Teoretic, rechemarea ambasadorului este un act prealabil unei rupturi a relațiilor diplomatice, dar, potrivit analiștilor francezi, este evident că un astfel de act nu va avea loc între Franța și Italia.

În afara faptului că cele două țări fac parte din cele șase state fondatoare ale UE, ele împărtășesc practic „valori și o istorie comună și au puternice relații economice”, precizează Patrick Martin-Grenier, specialist în relații europene. De altfel, după  decizia franceză anunțată, vicepremierul italian Matteo Salvini a propus o întâlnire cu președintele francez pentru a ieși din criză, deși la sfârșitul lunii ianuarie el îl acuza pe Macron că guvernează „contra poporului său” și declara că speră ca poporul francez să se elibereze curând de un „președinte arogant”. 

Analiștii sunt de acord că decizia Franței – inedită în cadrul UE – „este foarte gravă” și demonstrează că situația este cu adevărat serioasă. O întâlnire politică la cel mai înalt nivel – între premierul italian Giuseppe Conte și Emmanuel Macron – este indispensabilă și ar permite calmarea jocului după ce tensiunile au dus la această „ruptură fără precedent”, cum estimează Stampa.    
 S Gabriela Anghel

 

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă