8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalIndoneziei: Preşedintele anunţă restabilirea ordinii în Papua de Vest

Indoneziei: Preşedintele anunţă restabilirea ordinii în Papua de Vest

Tulburările au fost provocate de reacţia dură faţă de manifestanţii papuaşi şi de epitetele etnice care le-au fost adresate. Studenţii papuaşi din Java de Est ceruseră vinerea trecută autodeterminare pentru provincia lor natală, dar protestele lor au fost reprimate dur.

Excesele poliţiei au fost condamnate de unele organizaţii de apărare a drepturilor omului; potrivit activiştilor, forţele de ordine şi grupuri de justiţiari au strigat insulte rasiste – “maimuţe”, “câini” şi “porci” – la adresa papuaşilor.

Luni, protestatarii au incendiat sediul parlamentului local, o închisoare şi alte clădiri ale unor instituţii de stat. Protestele, la care au participat mii de oameni, nu s-au soldat cu morţi. Guvernul a suplimentat săptămâna aceasta forţele de intervenţie din Papua de Vest cu 1500 de poliţişti şi militari.

Miercuri, Ministerul Informaţiilor a blocat accesul la internet în provinciile Papua de Vest şi Papua, în cadrul eforturilor de restabilire a ordinii.

Joi, în regiune s-au deplasat ministrul securităţii, Wiranto, şeful poliţiei, Tito Karnavian, şi comandantul armatei, Hadi Tjahjanto, care au încercat să îi asigure pe localnici că sunt trataţi corect.

“Mulţumesc lui Dumnezeu, situaţia din Papua a revenit la normal şi se reduc măsurile de securitate”, a scris Joko pe Twitter. “I-am ordonat şefului poliţiei naţionale să ia măsuri ferme împotriva discriminării rasiale şi etnice”, a adăugat preşedintele, anunţând totodată că se va întâlni săptămâna viitoare cu liderii comunităţii papuaşe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă