Erupția vulcanică din Tonga, din 15 ianuarie, a declanșat o undă de șoc care s-a răspândit cu o viteză apropiată de viteza sunetului, formând valuri mari în Pacific. Acestea au atins țărmurile Japoniei și cele din Peru, la mii de mile distanță.
Modelele de prognoză și sistemele de avertizare, concepute în primul rând pentru a evalua undele declanșate de cutremur, nu au oferit informații despre momentul în care valurile vor lovi țărmul.
Din cauza unei erori de sistem, experții nu au putut afla în timp util când valurile tsunami vor lovi pământul.
Imaginile din satelit de la Universitatea din Massachusetts Lowell au arătat amploarea undei de șoc produse de erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, care a declanșat un tsunami. Valul a distrus sate întregi și a întrerupt comunicațiile telefonice și internetul. Aproximativ 105.000 de oameni din Pacificul de Sud au rămas izolați de lume. Trei persoane și-au pierdut viața.
Un tsunami a lovit la 15 ianuarie cea mai mare insulă din Tonga, Tongatapu, valurile care au inundat capitala fiind provocate de un vulcan subacvatic din Pacificul de Sud care a erupt violent, propulsând în aer un nor de cenușă și aburi de gaz.
Erupția vulcanică subacvatică uriașă a provocat valuri de peste un metru în Tonga. Valurile au inundat țărmul din Nuku’alofa, capitala Tonga, revărsându-se pe drumurile de coastă și inundând proprietăți. Regele Tupou al VI-lea a fost evacuat din Palatul Regal, ale cărui grădini au fost, de asemenea, inundate. Monarhul, escortat de poliție și trupe, a fost dus la o vilă din Mata Ki Eua.
Multe părți din Tonga, a cărei capitală se află la doar 65 km sud de locul erupției, sunt acoperite de cenușă și se confruntă cu o pană aproape totală de curent, linii telefonice și servicii de internet întrerupte.
Nori de gaz, fum și cenușă au fost înălțați de erupția vulcanului până la 20 de km în aer, potrivit Serviciului Geologic din Tonga.
Erupția de opt minute a fost atât de violentă încât a putut fi auzită din Fiji ca „sunete puternice de tunet”, la mai mult de 800 de km distanță, potrivit oficialilor din capitala Suva. Guvernul din Fiji a sfătuit oamenii din zonele de coastă cu altitudini scăzute să părăsească zona. Centre de evacuare au fost deschise.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!