23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalHidroxiclorochina și azitromicina ca tratament al COVID-19

Hidroxiclorochina și azitromicina ca tratament al COVID-19

Pe 16 martie, Elon Musk, fondatorul SpaceX, a scris că clorochina anti-malarie „poate merită luată în considerare” ca tratament pentru COVID-19. El a primit 13.000 de retweet-uri.  Iar în 19 martie, președintele Donald Trump a menționat clorochina în cadrul unei conferințe de presă. Potențialul clorochinei în tratarea COVID-19 a prins în comunitatea medicală.
Medicamentul are un lung traseu în medicină, fiind utilizat încă din anii ’40 ca antimalarian. Acesta este obținut din scoarța plantei Cinchona, care a fost luată ca remediu pe bază de plante de către peruanii indigeni în urmă cu patru secole pentru a trata febra. Și există câteva indicii precoce că ar putea funcționa împotriva infecțiilor cu SARS-CoV-2.
O serie de alte experimente de clorochină pe oameni sunt aproape de testare. Potrivit clinicaltrials.gov, cercetătorii de la Universitatea din Oxford intenționează să-l ofere ca profilactic pentru 10.000 de lucrători din domeniul sănătății și alții cu risc ridicat de a contracta SARS-CoV-2.
În Norvegia, medicii se așteaptă să înceapă administrarea medicamentului la pacienții internați. Și în Thailanda, clinicienii se pregătesc pentru un studiu clinic care compară diverse combinații de antivirale, inclusiv clorochina.
 
Un studiu finalizat și publicat de Revista Internațională a Agenților Antimicrobieni asociază tratamentul cu clorochină și azitromicină, cu reducerea semnificativă sau chiar dispariția virală la pacienții cu COVID-19.  
În cadrul acestui studiu, pacienții francezi confirmați cu COVID-19 au fost incluși într-un protocol de tratament de la începutul lunii martie până la 16 martie, pentru a primi zilnic 600 mg de hidroxiclorochină. Încărcarea virală a acestora, în tampoane nazofaringiene, a fost testată zilnic într-un cadru spitalicesc.
În funcție de prezentarea lor clinică, la tratament a fost adăugată azitromicină. Pacienții dintr-un alt centru au fost incluși pe un protocol de îngrijiri de rutină. Prezența și absența virusului la includerea zilei 6 a fost considerată punctul final al studiului.
 
Studiul a arătat că șase pacienți erau asimptomatici, 22 aveau simptome de infecție a tractului respirator superior și opt aveau simptome de infecție ale tractului respirator inferior. Au fost tratate douăzeci de cazuri care au arătat o reducere semnificativă a încărcăturii virale post-Ziua 6, mult mai mică decât s-a raportat la pacienții netratați în literatura de specialitate ( cu îngrijiri de rutină). Azitromicina adăugată la hidroxiclorochina a fost semnificativ mai eficientă pentru eliminarea virusului.
 
 
IMPLICAȚIE (Revista Internațională a Agenților Antimicrobieni)

-Clorochina și hidroxiclorochina (antimalarie) s-au dovedit a fi eficiente pe SARS-CoV-2 și au fost raportate ca fiind eficiente la pacienții chinezi cu COV-19.
– Evaluăm rolul hidroxiclorochinelor asupra încărcăturilor virale respiratorii.
– În ciuda dimensiunii mici a eșantionului, studiul  arată că tratamentul cu hidroxiclorochina este asociat semnificativ cu reducerea / dispariția virală la pacienții cu COVID-19.
– Efectul dispariției virale este consolidat de azitromicină (antibiotic).
 
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Proiect. Adaosul comercial al retailerilor pentru produsele româneşti nu va depăși 20%

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are în vedere elaborarea unui proiect de act normativ prin care să se stabilească limita maximă a adaosului comercial...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă