8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalHezbollah arată rachete folosite în Războiul din 2006 împotriva Israelului

Hezbollah arată rachete folosite în Războiul din 2006 împotriva Israelului

Israelul şi inamicul său jurat, Hezbollahul, susţinut de Iran, s-au înfruntat în mai multe rânduri, ultima oară în 2006, într-un război care s-a soldat cu 1.200 de morţi în rândul libanezilor – majoritatea civili – şi 160 de morţi în rândul israelienilor – majoritatea militari.

Mulţi israelieni consideră că acest război a fost pierdut şi că Hezbollahul nu a fost înfrânt, iar de atunci oficiali israelieni avertizează că mişcarea şiită deţine un arsenal de câteva sute de rachete cu rază lungă de acţiune ce pot atinge Israelul.

Joi, presa Hezbollahului a difuzat mai multe înregistrări video în care apar, potrivit mişcării, cel puţin cinci rachete antinavă depozitate în containere metalice într-un loc neidentificat.

Logoul Hezbollah este vizibil pe capetele rachetelor. Data înregistrării acestor video nu a fost precizată.

Un comandant al ”Forţelor navale” ale Hezbollahului, identificat drept Haj Jalal, a declarat joi la Al-Manar, postul Hezbollahului, că rachetele antinavă sunt de acelaşi tip cu cele utilizate într-un atac, în 2006, contra unei nave israeliene – INS Hanit.

Această navă a fost atinsă, în largul Beirutului, în iulie 2006, un atac în care au fost ucişi patru militari, iar corveta avariată.

Acesta era primul atac direct vizând o navă de război israeliană de decenii, iar Hezbollahul l-a sărbătorit ca pe una dintre cele mai mari victoriiale sale în acest război.

Potrivit unei anchete a armatei israeliene, Marina de război nu s-a gândit la posibilitatea ca Hezbollahul să dispună de rachete sofisticate, capabile să lovească corveta.

Mişcarea a difuzat, de asemenea, înregistrări video a ceea ce prezintă a fi atacul din 2006, în care apar, afirmă ea, bărbaţi purtând uniforma Hezbollah urmărind nava israeliană cu ajutorul unui radar şi un lansator, pe un camion, care trage două rachete antinavă.

Într-un discurs televizat, vineri, cu ocazia marcării ”victoriei” sărbătorite la Bint Jbeil, în sudul Libanului, la frontiera cu Israelul, liderul Hezbollah Hassan Nassrallah afirma că Războiul din 2006 a ajutat mişcarea să dezvolte ”un sistem militar pentru a ne apăra satele şi oraşele”.

”Dacă (Israelul) intră în sudul Libanului, veţi vedea un video în direct cu distrugerea forţelor israeliene”, a ameninţat el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă