10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalGuvernul Olandei, acuzat că a sprijinit militar jihadiștii din Siria

Guvernul Olandei, acuzat că a sprijinit militar jihadiștii din Siria

Guvernul olandez a sprijinit logistic organizația militară siriană Frontul Levantului (Jabhat al-Shamiya), informează presa olandeză. Gruparea este considerată teroristă chiar de către Procuratura Publică a Olandei, potrivit dezvăluirilor publicate de jurnaliștii emisiunii Nieuwsuur, de la postul public olandez de televiziune, și de ziarul Trouw. În prezent, Procuratura olandeză consideră că organizația Frontul Levantului este „salafistă și jihadistă, acționează pentru înființarea unui califat în Siria și nu poate fi catalogată altfel decât o organizație criminală cu intenții teroriste“.

În aceste condiții, Guvernul olandez a sprijinit anul trecut gruparea siriană, transmițându-i uniforme și camionete de tip „pick-up truck“, dar și alte echipamente, relatează jurnaliștii olandezi. Acțiunea Cabinetului olandez de sprijinire a organizației Frontul Levantului a făcut parte dintr-un program guvernamental olandez secret de încurajare a mai multor grupări militare siriene aflate în opoziție față de președintele Bashar al-Assad. Programul Guvernului olandez avea un caracter de acordare de „bunuri non-letale“ grupărilor de Opoziție siriene, dezvăluie sursele olandeze. Programul s-a desfășurat din 2015 și până în acest an, și a inclus sprijin logistic către 22 de organizații. Acțiunea Guvernului olandez e considerată de către parlamentarii olandezi drept complet netransparentă, având în vedere că Parlamentul a fost informat foarte superficial de Executiv despre acest program.

Deși Guvernul olandez a ținut ani de zile secrete numele organizațiilor militare siriene rebele pe care le sprijinea, ziariștii olandezi de la cele două organe de presă au reușit să afle numele organizațiilor direct de la facțiunile militare siriene rebele. Astfel, jurnaliștii olandezi au discutat în ultimele luni cu mai mult de 100 de luptători rebeli din Siria, identificând șase grupări siriene care au primit obiecte de „sprijin non-letal“ prin programul derulat în secret de Guvernul olandez. Una din acestea este Frontul Levantului (Jabhat al-Shamiya). Gruparea include mai multe facțiuni sunnite care acționează în nordul Siriei împotriva trupelor guvernamentale siriene, și care susțin atât salafismul (aripa tradițională sunnită dură a Islamului), cât și introducerea legii islamice Sharia, care presupune pedeapsa cu moartea pentru musulmanii care renunță la Islam. De asemenea, gruparea Frontul Levantului e acuzată de Amnesty International că practică execuții sumare ale inamicilor luați prizonieri.

Jurnaliștii olandezi de la Nieuwsuur și Trouw au identificat și alte cinci grupări rebele siriene care au primit sprijin de la Guvernul Olandei. Fără să le numească, sursele au dezvăluit că aceste grupări sunt suspectate și ele de violări serioase ale drepturilor omului și de asocieri cu grupuri extremiste.

 

„Sprijin non-letal“ olandez: Camionete, telefoane prin satelit, camere video

Grupările siriene au primit de la Guvernul olandez mașini de teren Toyota Hilux și Isuzu Dmax, uniforme, telefoane prin satelit, laptopuri, saltele, rucsacuri și camere video, dezvăluie jurnaliștii olandezi.

Rebelii sirieni contactați de aceștia s-au declarat foarte multumiți de obiectele primite și au explicat că le folosesc în război. De asemenea, în mai multe înregistrări video realizate de grupările respective și postate pe canalele de YouTube ale acestora sunt vizibile camionete de tipul celor transmise de olandezi. Rebelii au instalat mitraliere pe camionete, însă jurnaliștii olandezi consideră că e imposibil de confirmat dacă mașinile sunt cele trimise de Guvernul olandez, deoarece acestea nu au semne de identificare.

 

Autoritățile olandeze se spală pe mâini

Cu câteva zile înainte de publicarea acestor informații, Guvernul olandez a luat decizia să anuleze programul de sprijinire a rebelilor sirieni.

Astfel, vinerea trecută, seara, ministrul olandez de Externe, Stef Blok, împreună cu ministrul Comerțului Exterior și Cooperării pentru Dezvoltare, Sigrid Kaag, au transmis brusc o scrisoare Camerei Inferioare a Parlamentului olandez, în care anunță că Guvernul va opri programul de acordare de sprijin către rebelii sirieni. În ultimii trei ani, membrii Camerei Inferioare a Parlamentului olandez s-au plâns în nenumărate rânduri că nu primesc de la Guvern suficiente informații despre programul de sprijinire a rebelilor sirieni. Motivul prezentat în scrisoare este victoria iminentă a forțelor militare  guvernametale ale președintelui Bashar al-Assad împotriva facțiunilor rebele siriene. Totuși, jurnaliștii olandezi de la emisiunea Nieuwsuur precizează că Guvernul olandez a luat această măsură după ce ziariștii au prezentat acestuia dezvăluirile, solicitând punctul de vedere oficial.

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă