Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Guvernul Franței promite reforma sistemului de pensii pentru a calma greviștii ce blochează țara

Guvernul francez este dispus să introducă treptat noul sistem de pensii planificat, pentru a calma sindicatele care au declanşat greve la nivel naţional, transmite Reuters, conform News.ro.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

09.12.2019 - 11:57

Transporturile au fost paralizate duminică, la nivel naţional, pentru a patra zi, sindicatele de la operatorul feroviar de stat, SNCF, şi sistemul de transport public din Paris, RATP, extinzând protestele la adresa schimbărilor.

”Sunt hotărât să finalizez reforma pensiilor. Dacă nu implementăm acum o reformă serioasă şi progresivă, o va face altcineva ulterior, dar va fi cu adevărat brutală”, a declarat premierul  Edouard Philippe publicaţiei Journal du Dimanche.

Philippe va prezenta miercuri un proiect detaliat al reformei, care are rolul să elimine regimurile speciale potrivit cărora unii lucrători se pot pensiona începând de la 50 de ani. În schimb, va fi introdus un sistem unificat, cu drepturi egale pentru toată lumea.

Mai mulţi membri ai guvernului au declarat că sunt dispuşi la o atenuare a reformei.

”Doresc un buget echilibrat, dar haideţi să nu fim dogmatici...calendarul este deschis discuţiilor”, a declarat ministrul de Finanţe Bruno Le Maire la telefiziunea France 3.

Discuţiile se concentrează pe care grupe de vârstă va avea impact reforma. În luna iulie, un raport realizat de specialistul în sistemul de pensii Jean-Paul Delevoye a afirmat că noul sistem va fi aplicat persoanelor născute începând cu 1963.

În ultimele zile, presa franceză a scris că acest prag ar putea fi modificat.

Ministrul Mediului, Emmanuelle Wargon, a declarat la postul de radio France Info că guvernul va fi flexibil.

“Am putea diferenţia convergenţa fiecărui sistem de pensii la noul sistem, cu termene şi termeni diferiţi”, a spus aceasta.

Liderul sindicatului CGT, Philippe Martinez, a declarat că va lupta până când guvernul va renunţa complet la acest plan.

Franţa are unul dintre sistemele de pensii cele mai generoase, în rândul statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Derzvoltare Economică (OCDE), dar sistemul are deficite bugetare majore, iar platforma electorală a preşedintelui Macron din 2017 a inclus reforma pensiilor.

Sindicatele pregătesc o a doua demonstraţie pentru ziua de marţi, după ce primul protest a atras joia trecută 65.000 de persoane la Paris şi 806.000 la nivel naţional, potrivit datelor poliţiei.

Citește totul despre:

Comentarii