23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalGuvernul Franței promite reforma sistemului de pensii pentru a calma greviștii ce...

Guvernul Franței promite reforma sistemului de pensii pentru a calma greviștii ce blochează țara

Transporturile au fost paralizate duminică, la nivel naţional, pentru a patra zi, sindicatele de la operatorul feroviar de stat, SNCF, şi sistemul de transport public din Paris, RATP, extinzând protestele la adresa schimbărilor.

”Sunt hotărât să finalizez reforma pensiilor. Dacă nu implementăm acum o reformă serioasă şi progresivă, o va face altcineva ulterior, dar va fi cu adevărat brutală”, a declarat premierul  Edouard Philippe publicaţiei Journal du Dimanche.

Philippe va prezenta miercuri un proiect detaliat al reformei, care are rolul să elimine regimurile speciale potrivit cărora unii lucrători se pot pensiona începând de la 50 de ani. În schimb, va fi introdus un sistem unificat, cu drepturi egale pentru toată lumea.

Mai mulţi membri ai guvernului au declarat că sunt dispuşi la o atenuare a reformei.

”Doresc un buget echilibrat, dar haideţi să nu fim dogmatici…calendarul este deschis discuţiilor”, a declarat ministrul de Finanţe Bruno Le Maire la telefiziunea France 3.

Discuţiile se concentrează pe care grupe de vârstă va avea impact reforma. În luna iulie, un raport realizat de specialistul în sistemul de pensii Jean-Paul Delevoye a afirmat că noul sistem va fi aplicat persoanelor născute începând cu 1963.

În ultimele zile, presa franceză a scris că acest prag ar putea fi modificat.

Ministrul Mediului, Emmanuelle Wargon, a declarat la postul de radio France Info că guvernul va fi flexibil.

“Am putea diferenţia convergenţa fiecărui sistem de pensii la noul sistem, cu termene şi termeni diferiţi”, a spus aceasta.

Liderul sindicatului CGT, Philippe Martinez, a declarat că va lupta până când guvernul va renunţa complet la acest plan.

Franţa are unul dintre sistemele de pensii cele mai generoase, în rândul statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Derzvoltare Economică (OCDE), dar sistemul are deficite bugetare majore, iar platforma electorală a preşedintelui Macron din 2017 a inclus reforma pensiilor.

Sindicatele pregătesc o a doua demonstraţie pentru ziua de marţi, după ce primul protest a atras joia trecută 65.000 de persoane la Paris şi 806.000 la nivel naţional, potrivit datelor poliţiei.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă