8.3 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăInternaționalGrecia: Manifestaţie pentru aniversarea revoltei din 1973

Grecia: Manifestaţie pentru aniversarea revoltei din 1973

Manifestaţia s-a desfăşurat sub stricta supraveghere a forţelor de ordine, peste 5.000 de agenţii fiind mobilizaţi în centrul Atenei unde piaţa Syntagma a fost survolată de drone şi un elicopter al poliţiei.

Manifestanţii au purtat pancarte denunţând imperialismul, NATO, războaiele purtate de SUA, precum şi austeritatea.

După marşul care s-a îndreptat spre ambasada americană, incidente minore au izbucnit atunci când un un mic grup de anarhişti a lansat bombe incendiare asupra sediului central al poliţiei.

Forţele de ordine au făcut uz de grenade cu efecte acustice pentru a-i împrăştia, în timp ce zeci de tineri au ridicat baricade în cartierul Exarhia şi au aruncat cu bombe incendiare de pe clădirea Universităţii Politehnice, de unde a pornit în 1973 revolta împotriva regimului coloneilor.

De asemenea, circa 7.500 de persoane au manifestat la Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia.

Cel puţin 24 de persoane au fost ucise în 1973 în cursul represiunii de către armată a revoltei studenţeşti, eveniment considerat ca un episod care a contribuit la prăbuşirea regimului coloneilor un an mai târziu.

În ultimii ani, manifestanţii au profitat de această aniversare pentru a denunţa şi măsurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internaţionali.

Premierul Alexis Tsipras, care s-a născut în anul prăbuşirii dictaturii coloneilor, a salutat comemorarea şi a lansat un apel la “noi lupte” împotriva fascismului, extremei drepte şi “absolutismului neoliberal”.

Cele mai citite

Copil violat de două ori de către colegii de școală: pot fi pedepsite aceste

Directoarea școlii susține că nu. Dar este profund tulburător să citim despre un astfel de incident tragic, care ar fi avut loc într-o...

GALERIE FOTO. Georgina l-a dat de gol pe Cristiano Ronaldo

Georgina Rodriguez, iubita superstarului portughez Cristiano Ronaldo, a dezvăluit când are de gând să se retragă cvintuplul câștigător al Balonului de Aur. Partenera de viață...

Pâinea pentru Ceaușescu. Cum se pregătea aceasta

Este știut faptul că pentru Nicolae Ceaușescu, „cel mai de frunte fiu al acestui pământ”, niciun efort nu era prea mare pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă