Grecia a descis să impună sancțiuni mai dure pentru infracțiuni sexuale, incendieri sau dezinformare. Parlamentul a aprobat joi mai multe amendamente la codul penal care prevăd pedepse aspre.
Amendamentele au fost susținute de majoritatea care favorizează guvernul conservator. Cu toate acestea, sancțiunile privind dezinformarea îi îngrijorează pe membrii opoziției și principalul sindicat al jurnaliştilor. Aceștia se tem că va fi pusă în pericol libertatea de exprimare.
Grecia adoptă sancțiuni mai aspre pentru dezinformare, incendieri și infracțiuni sexuale
Sindicatul jurnaliştilor de presă cotidiană din Atena, Esiea, a cerut guvernului să retragă articolul care sancționează publicarea știrilor false „susceptibile să provoace îngrijorare sau temere în rândul opiniei publice”. Aceștia susțin că articolul este prea vag, pedeapsa fiind de cel puțin 3 luni de închisoare.
Pe de altă parte, ministrul justiției, Costas Tsiaras, a apărat articolul și susține că Grecia trebuie să „se adapteze la realităţile” lumii. Autoritățile consideră că dezinformarea i-a determinat pe greci să fie sceptici în privința vaccinării anti-Covid-19.
„Cine îşi va asuma responsabilitatea pentru cei decedaţi de COVID-19 pentru că cineva i-a convins să nu se vaccineze?”, a întrebat el.
De asemenea, autorii incendiilor mortale vor avea de-a face cu pedepse mult mai dure, riscând închisoarea. Grecia s-a confruntat în acest an cu cele mai grave incendii din ultimul deceniu.