Google, amendă record din partea Comisiei Europene

Gigantul IT american Alphabet (Google) a primit o amendă record din partea Uniunii Europene pentru modul în care s-a folosit de popularitatea sistemului de operare mobil Android pentru a cimenta domnația motorului său de căutare pe piața europeană.

Mihai Cernea 0 comentarii

Actualizat: 18.07.2018 - 16:22

UPDATE 16,00: Google a decis să conteste amenda Comisiei Europene, informează BBC News.

 

Google va trebui să-i plătească Comisiei Europene nu mai puțin de 4,34 miliarde de euro (5 miliarde de dolari americani) pentru felul în care a folosit poziția pe piața a sistemului de operare mobil Android ca să impună în Europa faimosul său motor de căutare. Compania are 90 de zile să se conformeze normelor europene sau va primi penalizări de până la 5% din profitul său zilnic. Amenda este cea mai dură acordată vreodată de Comisie unei singure companii.

Comisarul european pentru Competiție, Margarethe Vestager, a declarat că Google „le-a anulat consumatorilor europeni beneficiile competiției în sfera importantă a mobilelor”, citează BBC News. Conform unui comunicat oficial de presă al Comisiei, compania a încălcat legislația europeană în următoarele moduri:

- Le-a cerut producătorilor de telefoane mobile să pre-instaleze aplicația de Google Search și varianta mobilă a browser-ului Chrome în schimbul accesului la magazinul online de aplicații Google (Play Store).

- A plătit producători de telefoane mobile și operatori de comuncații ca să pre-instaleze aplicația Google Search pe aparatele din oferta lor.

- I-a oprit pe toți producătorii care voiau să preinstaleze suita de aplicații Google să vândă vreun telefon mobil inteligent care funcționa cu o varianta alternativă de Android (teoretic, un sistem de operare open-source).

Avocații Google au încercat să se apere spunând că Apple este un competitor mai mult decât redutabil pe piața de telefonie mobilă, dar Comisia Europeană a replicat că producătorii iPhone nu sunt îndeajuns pentru a amenința poziția dominantă a Google deoarece dispozitivele Apple au un preț mai mare și trecerea de la Android la Apple e relativ dificilă pentru consumatorul obișnuit.

Decizia nu este definitivă, dar Google încă nu a anunțat dacă va face un apel. Deși amenda este mare, „economiile” companiei americane au ajuns la 103 miliarde de dolari în martie, deci ar putea fi plătită, potrivit BBC News.

 

Comentarii