21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalGibraltarul autorizează un petrolier iranian să plece

Gibraltarul autorizează un petrolier iranian să plece

Iranul a garantat în scris că încărcătura de pe Grace 1 nu va fi trimisă în Siria, afectată de un embargo al Uniunii Europene, iar guvernul Gibraltarului a cerut deci Curţii să ridice blocarea navei într-un document făcut public.

“Nava nu mai este reţinută”, a declarat preşedintele Curţii, judecătorul Anthony Dudley.

El a declarat în schimb că nu a fost sesizat în scris de o cerere americană de a reţine petrolierul, anunţată în cursul dimineţii de Ministerul Public al Gibraltarului. “Aceasta nu mi-a fost prezentată”, a declarat el.

Decizia Curţii nu împiedică SUA să-şi formuleze cererea ulterior cu scopul de a bloca nava înainte de ca aceasta să părăsească apele teritoriale ale Gibraltarului, în orele sau zilele următoare.

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif a apreciat joi că eliberarea petrolierului iranian, reţinut la începutul lunii iulie în Gibraltar de către Marea Britanie, ţară aliată SUA, demonstrează că “tentativa de piraterie” americană a eşuat.

“Această tentativă de piraterie arată nivelul de dispreţ al administraţiei (preşedintelui american) Trump pentru lege”, a spus el într-un mesaj pe Twitter, adăugând că SUA “încercaseră să abuzeze de sistemul judiciar şi să fure bunuri (iraniene) în largul mării” prin acest caz.

Cele mai citite

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă