30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalGheţarii din Alaska se retrag într-un ritm record

Gheţarii din Alaska se retrag într-un ritm record

Aceasta contribuie la creşterea apelor la nivel mondial, au anunţat oamenii de ştiinţă după efectuarea celor mai recente măsurători, citaţi de Reuters, via Agerpres.

Gheţarul Lemon Creek din Juneau, în cazul căruia înregistrările datează din anii ’40, a prezentat al doilea an consecutiv cu pierderi-record de masă, trei metri de gheaţă dispărând din suprafaţa sa, a declarat pentru Reuters glaciologul Louis Sass de la Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite. Topirea s-a extins până spre vârf, a precizat Sass, unul dintre experţii care s-au deplasat la gheţarul de referinţă pentru a face măsurătorile de toamnă.

”Acesta este un semn foarte rău pentru un gheţar”, a indicat el notând că topirea la altitudini mari presupune inexistenţa unei acumulări de zăpadă care să se compacteze în gheaţă şi să contribuie la compensarea pierderilor de la altitudini mai mici.

În zona gheţarului Wolverine Glacier din Peninsula Kenai, la sud de Anchorage, pierderea de gheaţă observată a fost a doua cea mai însemnată înregistrată până în prezent (din anii ’60). Sass a explicat că nu se poate compara cu setul-record din 2004 doar pentru că o cantitate foarte mare parte din gheţar se topise deja. ”Partea inferioară a dispărut acum complet”, a spus el.

Topirea drastică a fost, de asemenea, raportată în Parcul Naţional Kenai Fjords, pe care fostul preşedinte american Barack Obama a vizitat-o pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice. În acea regiune, gheţarul Bear, o populară atracţie turistică, s-a retras cu aproape un kilometru în doar 11 luni, conform măsurărilor din luna august, efectuate de Serviciul Parcului Naţional.

”Este aproape ca şi cum l-ai destupa şi ar începe să se dezumfle”, a spus Nate Lewis, un ghid din Seward.

Chiar şi unul dintre puţinii gheţari din Alaska ce avansau, Taku, la sud-est de oraşul Juneau, pierde în prezent din masa de gheaţă, într-un ritm rapid. Deosebit de ameninţătoare este mai ales altitudinea mare la care se înregistrează topirea gheţii pe Taku, a atras atenţia Mauri Pelto, care conduce Proiectul climatic al gheţarilor din North Cascades. În acest an, topirea de vară a afectat gheaţa de la altitudini de 1.450 de metri, cu 25 de metri mai sus faţă de recordul precedent, stabilit anul trecut, a spus el.

Se preconizează că, odată cu retragerea sa, Taku va începe să piardă bucăţi mari de gheaţă, accentuând contribuţia, deja semnificativă, a statului Alaska la creşterea nivelului apelor, potrivit unui studiu semnat de Sass şi Shad O’Neel, la rândul său glaciolog în cadrul Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite.

Studiul urmează să fie prezentat la conferinţa anuală a Uniunii Geologice Americane care va avea loc săptămâna viitoare în San Francisco, notează Reuters.

Alaska a înregistrat cea mai călduroasă lună iulie înregistrată până în prezent, iar tendinţa a continuat.

”Alaska este pe cale să înregistreze recordul pentru cel mai cald an, cu excepţia situaţiei în care decembrie va fi mult mai rece decât se prevede”, a declarat Brian Brettschneider, climatolog la Centrul Internaţional Fairbanks de Cercetări Arctice din cadrul Universităţii din Alaska.

Gheţarii din Alaska reprezintă mai puţin de 1% din cantitatea terestră de gheaţă din lume. Însă topirea gheţarilor contribuie cu aproximativ 7% la apa care creşte nivelul mărilor şi oceanelor, potrivit unui studiu publicat în 2018 în jurnalul Geophysical Research Letters al cărui coautor a fost O’Neel.

Cele mai citite

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă