Pactul urmărește îmbunătățirea condițiilor pentru migranți

Germania rămâne în Pactul Global pentru o migrație sigură

Cancelarul Angela Merkel a respins apelurile parlamentarilor naționaliști pentru ca Germania să renunțe la sprijinul pentru un acord cu privire la migrație, susținut de U.N.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 22.11.2018 - 20:58

Pactul Global pentru o migrație sigură, ordonată și regulată urmează să fie aprobat la Marrakech, Maroc, în perioada 10-11 decembrie 2018.

Vorbind în cadrul dezbaterii parlamentare anuale privind bugetul de la Berlin, Merkel a declarat parlamentarilor că pactul ar asigura „condiții rezonabile” în altă parte, deja existente în Germania, precum dreptul migranților de a accesa serviciile de sănătate și de a beneficia de sprijin financiar.

„Este în interesul nostru național ca și condițiile din întreaga lume, pentru refugiați, pe de o parte, și pentru migranți, pe de altă parte, să fie îmbunătățite”, a spus Merkel.

Opoziția față de pact a venit în principal din partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania, dar un număr de parlamentari de la partidul lui Merkel au început, de asemenea, să pună la îndoială acordul.

Ministrul sănătății, Jens Spahn, a chemat recent la o dezbatere mai amplă privind pactul și, dacă este necesar, o întârziere în aprobarea acestuia.

Merkel, care a anunțat că nu va candida pentru al cincilea mandat în 2021, a devenit unul dintre cei mai vocali apărători ai multilateralismului, pe fondul creșterii politicilor naționalist-extremiste în întreaga lume.

Australia a anunțat că nu va semna acordul ONU privind migraţia pentru că ar însemna să îşi compromită politicile dure în domeniu şi să pună în pericol securitatea naţională, a declarat prim-ministrul Scott Morrison, alăturându-se celorlalți opozanți: SUA, Austria, Croația, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia,  Israel, Ungaria și Polonia.  

 

Comentarii