10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăInternaționalGermania adoptă o lege ce limitează reîntregirea familială pentru refugiați

Germania adoptă o lege ce limitează reîntregirea familială pentru refugiați

Adoptat cu 376 de voturi pentru şi 298 împotrivă, textul prelungeşte până la 31 iulie un moratoriu în vigoare de la începutul lui 2016 cu privire la reîntregirea familială pentru refugiaţii numiţi ‘subsidiari’.

În această categorie sunt incluse sute de mii de persoane, cu un statut de protecţie temporar şi în special sirieni ce fug din calea războiului, explică agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Începând cu 1 august, 1.000 de persoane vor fi autorizate în fiecare lună să imigreze în Germania în cadrul reîntregirii familiale, cotă ce nu include ‘cazurile de urgenţă’.

Ministrul de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a susţinut joi, în parlamentul federal, planurile Berlinului de a restricţiona reîntregirile familiilor de refugiaţi care trăiesc pe teritoriul german.

‘La finalul unei dezbateri dificile, avem nevoie de rezultate, pentru că este vorba de fiinţe umane. Iar rezultatul nostru, compromisul nostru este în acelaşi timp plin de umanitate şi responsabilitate, integrare şi limitare, dar şi de generozitate şi realism’, a declarat De Maiziere în faţa parlamentarilor germani.

‘Unii idealişti cred că reglementarea este prea strictă. Da, acesta este un compromis’, a declarat De Maiziere, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a lui Angela Merkel.

El a recunoscut totodată că CDU-CSU şi SPD au stabilit priorităţi diferite în gestionarea problemei privind reîntregirile familiale. Conservatorii Angelei Merkel cereau la început o îngheţare totală a reîntregirilor familiale, în timp ce social-democraţii doreau o mare generozitate.

‘Trebuie să fim pregătiţi să acceptăm compromisul’, a mai spus Thomas de Maiziere.

Însă acest compromis ridică un obstacol important în negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie sub conducerea Angelei Merkel, la peste patru luni după legislativele care au lăsat Germania fără o majoritate evidentă.

Legea trebuie să fie votată şi de Bundesrat, camera superioară a Parlamentului, însă este vorba de o formalitate.

La rândul său, partidul de extremă dreapta AfD, care a avut parte de o intrare istorică şi răsunătoare în camera deputaţilor după alegerile din 24 septembrie, a criticat textul adoptat joi.

‘Considerăm că reîntregirea familială nu trebuie să aibă loc în ţara noastră, ci în zone protejate, în Siria (de exemplu) care este în mare parte pacificată’, a declarat deputatul Christian Wirth, denunţând un proiect european de ‘înlocuire’ a populaţiei continentului prin migranţi arabi şi africani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

“Acordul comercial” de la München: jumătate de triliard de dolari, destinați industriei americane de război

Nimeni n-a sesizat atât contrastul, cât și asemănarea dintre München-ul toamnei anului 1938 și cel al iernii 2024. Dacă atunci, francezii și britanicii au...

Avocatul Alexandru Mușătoiu – Locul 1 în ranking-urile juridice din vestul țării

Cabinetul de avocatură Alexandru Mușătoiu din Timișoara obține în 2023 Locul 1 în clasamentele Șoimii Legii și distincția Gold pentru județul Timiș, după ce a...
Ultima oră
Pe aceeași temă