12.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalGérard Depardieu şi Harvey Keitel, într-un film românesc

Gérard Depardieu şi Harvey Keitel, într-un film românesc

Doi „grei“ ai filmului mondial, Gérard Depardieu şi Harvey Keitel, vor apărea în curând pe marile ecrane într-un film românesc, „Condamnat la viaţă“, o ecranizare a nuvelei “Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici.

Alături de ei, în film mai joacă, printre alţii, Laura Morante, Alexandru Bindea şi  Gheorghe Visu. Regia este semnată de Bogdan Dreyer, iar scenariul, de Anuşavan Salamanian. Filmul este produs de Giuliano Doman pentru Family Film.

„Condamnat la viaţă“ va avea premiera oficială pe 14 martie la Grand Digiplex. Din 15 martie, filmul va intra şi în cinematografele din ţară.

Povestea se petrece într-un sat din Transilvania, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Un soldat german este găsit mort la marginea unui sat de către un băiat de 11 ani. Nu se ştie cine este vinovatul, iar ofiţerii germani ameninţă că îi vor executa pe cei mai importanţi zece membri ai comunităţii dacă făptaşul nu se va preda. Ca să scape, aceştia din urmă încearcă să-l convingă pe Ipu, „nebunul satului” (jucat de Gérard Depardieu), să-şi asume el vina, în schimbul promisiunii unei înmormântări fastuoase şi a unor recompense pentru familia lui.

Despre producţie

“Din punct de vedere estetic, „Condamnat la viaţă“ se încadrează în conceptul de neorealism, interpretat în cheie modernă. De aceea, nu va lipsi ironia subtilă care caracterizează cinematografia europeană, în tradiţia unor succese internaţionale ca „Cinema Paradiso“, „Mediterraneo“,„Viaţa e frumoasă“ sau „Trenul vieţii“, a  declarat regizorul. “Am ales Transilvania ca loc de filmare pentru că aici peisajul pare să se fi cristalizat, dînd senzaţia că timpul s-a oprit în loc. Natura sălbatică, satele vechi de sute de ani încă intacte – toate ne-au ajutat să spunem povestea lui Ipu fără să adăugăm nimic artificial imaginii.”

„În timp ce citeam nuvela, îl vedeam deja pe Gérard Depardieu în rolul lui Ipu. Gérard este Ipu. Ipu este Gérard. (…) Mă menţin cât de aproape posibil de nuvela lui Titus Popovici. Este o bijuterie, scrisă deja în viziune cinematografică. O poveste care se petrece în timp real, în 24 de ore, de dimineaţă până dimineaţa următoare, povestită prin prisma unui băiat de 11 ani.”

Amicul Gérard Depardieu şi “românul” Harvey Keitel

Prieten cu Bogdan Dreyer de 20 de ani, actorul francez Gérard Depardieu a acceptat imediat să joace în rolul lui Ipu.

Dacă Bogdan Dreyer l-a convins pe Gérard Depardieu, celălalt actor celebru, Harvey Keitel, a fost propus de producătorul Giuliano Doman (Family Film). Fără cele două nume grele ale cinematografului internaţional, filmul „Condamnat la viaţă n-ar fi existat“

„Nu a fost uşor să găsim banii pentru acest film, dar angajamentul lui Gérard Depardieu şi Harvey Keitel de a participa ne-a ajutat mult”, spune producătorul de la Family Film.

Poate nu mulţi ştiu, dar Harvey Keitel nu e la prima vizită în România. Mama actorului american s-a născut în Leordina, judeţul Maramureş. În adolescenţă, ea a emigrat împreună cu părinţii ei în Statele Unite. Harvey Keitel a vizitat pentru prima oară ţara de origine a mamei sale în anii ‘90, când s-a turnat pelicula lui Theo Angelopoulos, „Privirea lui Ulise“, care a avut premiera în 1995.

„Faptul că am rădăcini româneşti nu a contat când am spus «da, fac filmul». Dar a fost un factor favorizant, ca să spun aşa. În primul rând, mi-a plăcut povestea. M-a atras nuvela lui Titus Popovici, care este minunată. Dilema colectivă pe care o au oamenii din acest sat e una profund etică şi morală. Şi m-a provocat să răspund la ea. Iar răspunsul meu este filmul”, spune Harvey Keitel.

 Scenariul poarta semnătura lui Anuşavan Salamanian, care a colaborat cu Sergiu Nicolaescu la prima adaptare după “Moartea lui Ipu” – „Şi atunci i-am condamnat pe toţi la moarte“, din 1971.

Filmările s-au făcut la  Sighişoara. Saschiz şi Bucureşti. „Sighişoara e fermecătoare şi, în prima zi când am venit şi am văzut oraşul, mi-am zis: E perfect! E ca şi cum timpul s-ar fi oprit aici! Ceea ce e foarte bine pentru film. Până şi figuranţii arată ca atunci. Totul arată ca şi cum ar fi încremenit”, spune actorul italian Lino Damiani.

La rândul lui, Depardieu a mărturisit că  satele din Transilvania îi amintesc de copilărie.

 Scenele de interior au fost filmate ulterior într-o casă veche din centrul Capitalei, în studiourile Family Film şi la Mogoşoaia, timp de două săptămâni. Aici s-a filmat şi scena de la masă, în care personajele din elita satului îi propun lui Ipu să se sacrifice pentru a le salva lor vieţile. „Scena de la masă a fost foarte dificilă. Totul e luat în foarte mic detaliu, la fel şi fiecare personaj în parte, a fost greu de filmat”, spune Hubert Damen, doctorul din film.

 Actorii

Cu peste 180 de filme în portofoliu şi 15 nominalizări la premiile César, Gérard Depardieu (64 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai populari actori din istoria cinematografiei franceze. Le Dernier Métro, i-a adus primul trofeu César, în 1981, cel de-al doilea fiindu-i oferit pentru interpretarea memorabilă din Cyrano de Bergerac (1991). Acelaşi rol i-a adus o nominalizare la Oscar şi un premiu BAFTA. Tot la începutul anilor ‘90, s-a impus şi la Hollywood, cu un Glob de Aur pentru performanţa din comedia Green Card, unde apare alături de Andie McDowell. Depardieu deţine, din 1996, titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie oferită de statul francez. Începînd de anul acesta, Depardieu s-a mutat în Franţa, a obţinut cetăţenia rusă şi acum locuieşte în Saransk, un oraş din regiunea Mordovia.

Harvey Keitel. actorul american cu origini poloneze şi româneşti şi-a făcut debutul în 1968, în filmul lui Martin Scorsese, Who’s That Knocking at My Door? Studenţi pe atunci, cei doi au continuat împreună, colaborând şi la Mean Streets, Alice Doesn’t Live Here Anymore sau Taxi Driver, filme care le-au adus celebritatea. Distribuit iniţial aproape numai în roluri de tip dur, Harvey Keitel (72 de ani) şi-a demonstrat în timp versatilitatea, cu partituri solide în pelicule ca Thelma and Louise, Bugsy (nominalizare la Oscar şi Globul de Aur pentru rol secundar), Reservoir Dogs şi Pulp Fiction, în regia lui Quentin Tarantino, The Piano – premiat cu Palme d’Or. În cei peste 40 de ani de carieră, a jucat în circa 120 de producţii. În prezent, alături de Al Pacino şi Ellen Burstyn,  este co-preşedinte al celei mai prestigioase şcoli de actorie din Statele Unite, Actors Studio.

Una dintre frumuseţile cinema-ului european, Laura Morante (56 de ani) este nepoata unei celebre romanciere italiane, Elsa Morante. Şi-a făcut intrarea în lumea filmului cu fraţii Giuseppe şi Bernardo Bertolucci, care au distribuit-o în „Oggetti Smarriti“ (1979), respectiv „La Tragedia di un uomo ridicolo“ (1981). Remarcată de Nanni Moretti, va juca în trei dintre filmele sale, inclusiv „La stanza del figlio“, premiat cu Palme d’Or la Cannes, în 2001. Un an mai târziu, apare în debutul regizoral al lui John Malkovich, „Dancer upstairs “, iar în 2007 primeşte cronici entuziaste pentru performanţa din Molière. Actriţa a terminat de curând filmările la debutul său regizoral, „La cerise sur le gateau“. 

Cele mai citite

Continuă protestul taximetriștilor în Capitală

Protestul taximetriştilor membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) continuă astăzi, în Piaţa Constituţiei, fiind aşteptată participarea...

Rusia – Ucraina, ziua 712: Mai multe țări din UEsunt favorabile achiziționării de muniție pentru Kiev

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a...

Iohannis vrea să colaboreze cu noul președinte al Ungariei, Tamás Sulyok. Acesta se teme că, “după Trianon”, ungurii și-ar putea pierde identitatea

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis un mesaj de felicitare noului președinte al Ungariei, Tamás Sulyok, anunțând că vrea să colaboreze cu acesta în...
Ultima oră
Pe aceeași temă