2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaGazprom reduce livrările de gaze către Italia

Gazprom reduce livrările de gaze către Italia

O firmă italiană de energie spune că firma rusă își reduce livrările cu 50%. Operatorul francez de gaze spune că nu a mai primit gaze naturale din Rusia de mai bine de o lună.

Compania energetică italiană Eni a declarat că gigantul energetic rus Gazprom și-a redus livrările de gaze către Italia cu 50%, conform dw.com.

În ultimele săptămâni, Moscova a redus sau a întrerupt livrările de gaze către mai multe țări din Uniunea Europeană, care au impus sancțiuni Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Operatorul francez de rețea GRTgaz a declarat, de asemenea, vineri, că Franța nu a mai primit gaz rusesc prin conducta din Germania din 15 mai, invocând efectele reducerii livrărilor rusești.

Oficialii ruși au dat vina pe probleme de întreținere la conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania.

Italia primește aproximativ 40% din gazele importate din Rusia, deși încearcă să reducă această dependență. Franța primește aproximativ 17% din gazul său din Rusia prin intermediul conexiunilor de rețea cu Germania.

Italia acuză Gazprom de „minciuni”

Anterior, în această săptămână, livrările de gaze ale Gazprom către Italia fuseseră deja reduse – 15% miercuri și 35% joi.

Premierul italian Mario Draghi, aflat în vizită la Kiev alături de liderii german și francez, a respins „motivele tehnice” invocate de Gazprom.

„Atât Germania, cât și noi, și alții, credem că acestea sunt minciuni”, a declarat Draghi la o conferință de presă la Kiev.

Mai puține livrări de gaze rusești către Europa

Gazprom a redus livrările către Germania cu peste 60% în această săptămână. Compania rusă controlată de stat a declarat că reducerile de furnizare a gazelor prin conducta submarină Nord Stream 1 sunt din cauza lucrărilor de reparații efectuate de compania germană Siemens.

Însă, Germania a susținut că măsura Gazprom a fost motivată politic.

Nord Stream 1 este principala conductă de gaze rusești către Europa, după ce fluxurile de gaze prin Ucraina au fost reduse pe fondul războiului.

Joi, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a avertizat că economia blocului comunitar ar putea intra în recesiune în cazul în care livrările de gaze rusești se vor opri, dar a subliniat că nu a fost cazul până acum.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă