13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalGarda Națională Mexicană: Ce este?

Garda Națională Mexicană: Ce este?

Garda Națională recent formată în Mexic începe își începe operațiunile duminică, într-o încercare de a îmbunătăți situația securități țării.

Președintele Andres Manuel Lopez Obrador a format forța în primăvară într-o încercarea de a combate crimă violentă și de a restabili siguranța publică.

“Deși funcționează deja în unele state, operațiunea la nivel național, va începe formal de pe 30 iunie”, a declarat Lopez Obrador luna trecută. La începutul acestei săptămâni, președintele a declarat că desfășurarea de duminică ar implica 70.000 de membri ai Gărzii Naționale.

În capitala Mexicului, circa 2.700 de membri ai forței vor fi mobilizați duminică în opt din cele 16 municipii, potrivit primarului Claudia Sheinbaum.

 

Ce este Garda Națională?

Autoritățile au prezentat Garda Națională ca o instituție hibridă care combină ofițeri ai poliției armatei, poliției navală și poliției federală.

Lopez Obrador a declarat că dorește ca membrii forței să afișeze disciplină militară.

“Situația este foarte severă, nu numai din cauza nivelurilor actual al violenței în domeniul criminalității …, ci și din cauza faptului că nu avem forțele cu care să luptăm împotriva acestei probleme”, a declarat el Milenio luna trecută.

“Guvernul a încercat 20 de ani să antreneze poliția federală și nu a reușit, ei sunt corupți, iar armata este o instituție care are mai mult profesionalism și respect”, a adăugat el.

Înainte de alegerile sale de anul trecut, președintele a inițiat o campanie de promisiune de a se desprinde de politicile predecesorilor săi și de a scoate armata de pe străzi.

Dar, cu puțin înainte de preluarea mandatului pe 1 decembrie 2018, Lopez Obrador a propus formarea Gărzii Naționale, sub comandă militară, că răspuns la o situație din ce în ce mai gravă.

Potrivit rapoartelor locale, primul trimestru din 2019 este deja cel mai violent din istoria modernă a Mexicului. Aproape 8.500 de persoane au fost ucise în primele trei luni ale anului.

Președintele speră că creerea Gărzi Naționale să aducă înapoi legea și ordinea pe strazile Mexicului.

Cele mai citite

PSD și PNL fac casă bună la guvernare… pentru Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat că Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) fac casă bună la guvernare, pentru președintele Klaus Iohannis. Șeful...

România educată este prost evaluată. Ce presupune schimbarea

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naţionale şi a feedback-ului din comunitatea educaţională, Federaţia Coaliţia pentru Educaţie a solicitat, într-o declarație de presă,...

Ariana, solitarul de pe inelul Rotschild

Familia Rotschild este unul dintre cele mai însemnate repere financiare ale ultimelor două secole. Cele mai multe dintre evenimentelor importante care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă