3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalGala UNITER şi premianţii ei

Gala UNITER şi premianţii ei

Gala Premiilor UNITER a avut loc anul acesta într-unul dintre cele mai frumoase oraşe ale ţării, Oradea. Ca de fiecare dată, evenimentul a fost ca o mare reuniune de familie în care toţi fac pace. Sau, aşa cum a declarat la final Ion Caramitru, eternul amfitrion al galei, „prieteni, duşmani, veniţi cu toţi pe scenă“.

Aşa cum prevăzusem, 2016 a fost anul lui Radu Afrim. El a luat premiul pentru cel mai bun regizor pentru o superbitate de spectacol, „Tihna“, montat la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, secţia maghiară. În final, după multe încercări în care a fost pe post de iepuraş de câmp, a luat premiul pentru cel mai bun actor, în rol secundar, şi Marius Manole. „Când a aflat mama că iar sunt nominalizat mi-a spus: «Măi, Marius, iar te cheamă ăia să faci figuraţie»“,  a zis simpatica moldoveancă, doamna Mariana, celebra mamă a lui Manole.

Au fost momente foarte frumoase în gală, precum cel în care excelentul Gigi Căciuleanu a luat ce altceva decât premiul de excelenţă, sau cel în care Miklos Bacs, cel mai bun profesor de teatru din ţară, numit cu drag „Profu’“ de cei mici, studenţii lui, a primit un premiu pentru că este  mentor al noii generaţii de actori. El a vorbit despre mentorul său, tatăl lui, dirijorul Ludovic Bacs, şi despre măreaţa misiune pe care o au actorii ce poartă tichia de bufon. În acel moment, tot publicul a folosit clopoţeii pe care îi primise la intrare, ca semn al ataşamentului faţă de breasla de bufoni.

Nu a lipsit nici imnul bufonului, cântat chiar de Dan Andrei Aldea, care l-a avut drept partener de cântare chiar pe Ion Caramitru. Sala i-a însoţit în cântec şi acela chiar a fost un moment de graţie.

„M-am împrietenit greu, dar până la urmă m-am împrietenit cu teatrul românesc“, a spus regizorul Radu Afrim, premiantul serii. După gală, de teama de a nu mai fi socotit un celebru iconoclast, a rectificat: „M-am împrietenit doar cu felia mea de teatru românesc“. Cât despre spectacolul său, „Tihna“, îl consideră poate cel mai bun din cariera sa. Pentru că trupa secţiei maghiare a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş merge pe mâna lui până în pânzele albe. „Cu nici o altă trupă nu aş fi putut face acest spectacol“, a mai spus Radu Afrim.

Minunata Jacqueline Bisset a înmânat premiul pentru cel mai bun spectacol. Acesta i-a revenit spectacolului „Clasa noastră“ de Tadeusz Słobodzianek, regia László Bocsárdi, montat la Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca.

Deşi gala s-a terminat când era deja dimineaţa zilei următoare, premianţii şi amicii lor  au mai stat la poveşti până aproape în zori la un bar numit „Moscova“. Ce poate fi mai încântător pentru un iubitor de teatru decât să ajungă acolo unde cele trei surori ale lui Cehov şi-au dorit atât. La Moscova, la Moscova…   

Laureaţii Galei Premiilor UNITER 2016, Ediţia a XXIV-a

Cea de-a XXIV-a ediţie a GALEI PREMIILOR UNITER a avut loc luni, 9 mai, la Teatrul „Regina Maria“ din Oradea.

Premiile pentru anul 2015

Premiul pentru debut:

Ada Galeş pentru rolul Denise
din spectacolul Copilul problemă
la Teatrul „Sică Alexandrescu“
Braşov

Premiul pentru teatru radiofonic:

Jucătorul de table de George Arion, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Cezarina Udrescu, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Premiul pentru teatru TV:

Buzunarul cu pâine de Matei Vişniec, regia Tudor Chirilă, producţie a Societăţii Române de Televiziune

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar:

Marius Manole pentru rolurile Bătrânica apatică, Actorul din spectacolul Între noi e totul bine la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar:

Ilinca Manolache pentru rolurile din spectacolul Anul dispărut. 1989 la Teatrul Mic, Bucureşti

Premiul pentru critică de teatru:

Maria Zărnescu

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal:

Marian Râlea pentru rolul Tullius din spectacolul Marmură la Teatrul Bulandra, Bucureşti

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal:

Emilia Dobrin pentru rolul Elena din spectacolul Casa cu pisici la Teatrul Mic, Bucureşti

Premiul pentru cea mai bună scenografie:

Adrian Damian pentru scenografia spectacolului Cântăreaţa cheală la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi

Premiul pentru cea mai bună regie:

Radu Afrim pentru regia spectacolului Tihna la Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós“

Premiul pentru cel mai bun spectacol:

Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek, regia László Bocsárdi, la Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca.

Nominalizările au fost făcute de un juriu de selecţie alcătuit din criticii de teatru: Claudiu Groza, Doina Papp, Cristina Rusiecki.  Juriul final, care a desemnat câştigătorii, a fost format din Alice Georgescu – critic de teatru, Mircea Morariu – critic de teatru, Ozana Oancea – actriţă, Viorica Petrovici – scenografă, Alexa Visarion – regizor. În cadrul Galei au mai fost acordate premiile Senatului UNITER, premiul oferit de către preşedintele UNITER, premiul British Council (premiu găzduit), premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2015.

 

PREMIILE SENATULUI UNITER

Premiu de Excelenţă:

GIGI CĂCIULEANU

Premii pentru întreaga activitate:

Actriţă: LUMINIŢA GHEORGHIU

Actor: VLADIMIR GĂITAN

Regizor: VICTOR IOAN FRUNZĂ

Scenograf: MARIA MIU

Critică şi istorie teatrală: ANCA MĂNIUŢIU

PREMII SPECIALE

Premiu special pentru muzică de teatru:

ADRIAN ENESCU

Premiu special:

MIKLÓS BÁCS, un mentor al tinerelor generaţii de actori

Premiu special pentru cel mai jucat dramaturg român contemporan:

MATEI VIŞNIEC

Premiu special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei:

EUGEN ŢUGULEA

Premiul preşedintelui:

acordat lui EMIL BOROGHINĂ, directorul Festivalului Internaţional de Teatru „Shakespeare“

Premiul special British Council (premiu găzduit)

Premiul pentru interpretarea originală a creaţiei shakespeariene în cadrul Audiţiei Naţionale Shakespeare 400 – parte a
proiectului Shakespeare lives: Alexandra Rădescu şi Dorin Eugen Ionescu

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2015, concurs organizat de UNITER sub egida Casei Regale a României: Nadia de Diana-Florina Avrămuţ.

Juriul concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2015“ a fost compus din criticii Marina Constantinescu, Dan C.Mihăilescu şi regizorul Bobi Pricop.

Cele mai citite

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...
Ultima oră
Pe aceeași temă