19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalFranțuzoaicele, victime ale hărţuirii sexuale în spaţiul public

Franțuzoaicele, victime ale hărţuirii sexuale în spaţiul public

Peste un sfert dintre femeile chestionate (26%) declară că s-au confruntat cu cel puţin o situaţie de hărţuire în cursul ultimelor 12 luni şi 55% cu peste un an în urmă, conform acestei anchete efectuate cu prilejul Săptămânii internaţionale de luptă împotriva hărţuirii stradale (8-14 aprilie).

Formele verbale sau vizuale de hărţuire sunt cele mai răspândite. Astfel, 68% dintre femeile intervievate spun că au fost ţinta privirilor insistente sau fluierăturilor inoportune pe stradă sau în mijloacele de transport, 32% au fost vizate de gesturi cu conotaţie sexuală, 45% au fost abordate fără consimţământul lor şi 44% urmărite pe traseul pe care se deplasau.

În ceea ce priveşte agresiunile sexuale, 32% dintre femei declară că au fost victimele unei atingeri deplasate din partea unui trecător sau a unui pasager, 29% ale unor atingeri cu caracter sexual şi 8% ale unui viol.

De asemenea, peste o femeie din patru (28%) a avut de a face cu un exhibiţionist.

La modul global, 76% dintre femei spun că s-au confruntat cu situaţii de hărţuire pe stradă, faţă de 74% în mijloacele de transport.

Agresiunile sexuale sunt în schimb mai prezente în mijloacele de transport public în Franţa: o femeie din trei (38%) a fost agresată sexual într-un mijloc de transport public, faţă de una din cinci (21%) pe stradă.

Potrivit acestui studiu, profilul tipic al victimei este cel al unei femei tinere (mai puţin de 25 de ani), care locuieşte într-o mare aglomeraţie, liceană, studentă sau cu venituri modeste.

Ancheta sociologică a fost realizată online pe un eşantion reprezentativ de 2.008 femei de la 15 ani în sus, în perioada 26-29 ianuarie.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...
Ultima oră
Pe aceeași temă