25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalFOTO + VIDEO. Campania „Cumințenia pământului - Ultimul tren” stârnește controverse

FOTO + VIDEO. Campania „Cumințenia pământului – Ultimul tren” stârnește controverse

Campania „Cumințenia pământului – Ultimul tren”, lansată de Papaya Advertising, nu a face parte din campania oficială asumată de Guvernul României, a precizat, marți, Ministerul Culturii.

În ceea ce privește campania „Cumințenia pământului – Ultimul tren“ lansată de Papaya Advertising, Ministerul Culturii face următoarele precizări: clipul video nu a fost finanțat de către Minister și nu face parte din campania oficială asumată de Guvernul României și coordonată de Ministerul Culturii. Drepturile de imagine asupra Cumințeniei pământului aparțin proprietarilor actuali ai lucrării lui Constantin Brâncuși. Pentru informații legate de campania oficială derulată de Ministerul Culturii, vă invităm să vizitați pagina de internet www.brancusiealmeu.ro”, se precizează într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției.

Pe de altă parte, avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul celor două moştenitoare ale operei lui Constantin Brâncuşi, afirmă că agenţia de publicitate a primit aprobarea acestora, potrivit News.ro.

Luni, compania de advertising a lansat campania „Cumințenia pământului – Ultimul tren”. Pe pagina de Facebook „Hai că se poate”, românii sunt îndemnați să doneze pentru sculptura lui Brâncuși. Filmarea a atras, însă, nu doar reacții oficiale, cât și din partea internauților.

În 16 august, ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat că suma totală strânsă din donații pentru achiziționarea operei „Cumințenia Pământului” a sculptorului Constantin Brâncuși este de aproximativ 562.000 de euro.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională. Conturile sunt deschise până pe 30 septembrie. Opera „Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria „„Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional. 

La numărul unic 8833, cei care scriu textul „Brâncuşi” pot contribui cu 2 euro la subscripţia naţională pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului”. Conturi la opt bănci din România sunt disponibile în lei, euro şi dolari, iar donaţiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se găsesc pe site-ul brancusiealmeu.ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă