18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalFOTO: Serile Lipatti se încheie săptămâna aceasta cu marele pianist Nikolai Demidenko

FOTO: Serile Lipatti se încheie săptămâna aceasta cu marele pianist Nikolai Demidenko

Va fi un sfârşit de săptămână special, un eveniment mult aşteptat de melomani, având în prim plan pe marele pianist rus Nikolai Demidenko şi bucurându-se de prezenţa celebrului dirijor Christian Badea în ambianţa oferită de Ateneul Român. Trebuie să recunoaştem că nu ne întâlnim prea des cu astfel de nume şi personalităţi.

Joi, 31 octombrie, şi vineri, 1 noiembrie, la ora 19, Nikolai Demidenko va interpreta Concertul nr.1 în mi bemol de Chopin, împreună cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui Christian Badea, pentru ca sâmbătă, 2 noiembrie, să fie programat recitalul extraordinar de pian a lui Nikolai Demidenko, având în program Schubert, Rahmaninov.

Câteva cuvinte despre Nikolai Demidenko se impun. Provenit din şcoala lui Dmitri Bashkirov, este un pianist rus de talie mondială, finalist al competiţiilor Montreal (1976) şi Ceaikovski (1978). Rezident în Marea Britanie, este şi profesor la Menuhin School of Music şi la University of Surrey.

Ca pianist concertist, a fost acompaniat de marile orchestre ale lumii, printre care Moscow Radio Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, London Symphony, Royal Philharmonic şi St. Petersburg Philharmonic, colaborând cu dirijori de talia lui Sir Roger Norrington, Vladimir Fedoseyev, Yuri Temirkanov şi Sir Andrew Davis. Turneele lui l-au purtat nu numai în Europa, ci şi în Australia, Noua Zeelandă, Canada şi Orientul Îndepărtat, iar debutul la New York la avut în 2001.

În domeniul cameral succesul seriilor tematice de la Wigmore Hall se continuă cu recitaluri la Royal Festival Hall, Barbican şi Southbank Centre. Recent, în cadrul seriei London Pianoforte de la Wigmore Hall singura reprezentaţie ‘live’ difuzată în cadrul BBC Radio 3’s Chopin Experience, a fost recitalul Chopin al lui Nikolai Demidenko. De altfel, în toamna anului 2008 a lansat un CD Chopin cu cele 24 de preludii.

Acest CD a fost distins cu MIDEM 2010 Special Chopin Award. Demidenko este, de altfel, cunoscut pentru afinitatea specială pe care o are pentru lucrările lui Chopin şi de aceea ne bucurăm că îl vom asculta la Bucureşti cu un astfel de concert.

În legătură cu acest fapt, iată ce scria Michael Church în”The Independent” în anul 2010:

”Acesta a fost un alt Chopin faţă de cel cu care suntem obişnuiţi şi modul în care a fost interpretat ne-a tăiat răsuflarea. Virtuozitatea lui Demidenko nu are nicio legătură cu stilul Liszt, cu tentă populistă.

Controlul tehnic suprem şi acurateţea în virtuozitate mare sunt elementele lui de rezistenţă, mai exact, este vorba de claritatea pe care o găsim în cele mai dense şi complexe structuri şi poezia cea mai expresivă pe care o redă în interpretare”

 

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă