5.3 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăInternaționalFostul premier italian Berlusconi susține că Rusia putea intra în NATO acum...

Fostul premier italian Berlusconi susține că Rusia putea intra în NATO acum 15 ani

În cursul unei vizite la Bruxelles, Berlusconi, în vârstă de 81 de ani, s-a descris pe el însuşi ca un ”copil al războiului care a trăit timp de 50 de ani sub ameninţarea Războiului Rece”.

Acel copil, a adăugat el, ”a reuşit în 2002 să facă Federaţia Rusă să intre în NATO şi crede în Europa ca un fapt fundamental absolut” al vieţilor noastre, a adăugat el.

Rusia nu a aderat de fapt niciodată la NATO, o alianţă militară fondată iniţial de SUA şi aliaţii săi occidentali pentru a se apăra împotriva Uniunii Sovietice.

Ceea ce s-a întâmplat în 2002 este că Berlusconi a găzduit un summit în apropiere de Roma la care NATO şi Rusia au convenit asupra unui consiliu permanent de cooperare, care a fost ulterior suspendat ca urmare a acţiunilor Rusiei în Ucraina.

Berlusconi s-a aflat luni la Bruxelles unde urmează să se întâlnească cu politicieni ai UE, între care aliatul său Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Fostul premier conduce o alianţă conservatoare care se află în fruntea sondajelor înaintea alegerilor parlamentare din 4 martie, la care însă nu poate candida din cauza unei condamnări pentru fraudă fiscală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă