1.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInternaționalFost înotător, implicat într-un scandal de dopaj la Jocurile Olimpice

Fost înotător, implicat într-un scandal de dopaj la Jocurile Olimpice

Americanul Rick DeMont, fost înotător, își aminește cu amărăciune despre un scandal de dopaj de la Jocurile Olimpice din 1972, în care a fost implicat. Mărturiile lui vin în contextul în care patinatoarea Kamila Valieva a fost subiectul principal într-un astfel de scandal.

Valieva a fost testată pozitiv pentru o substanță interzisă înaintea Jocurilor Olimpice. Situația acesteia a declanșat un alt furor de dopaj când testul ei a fost cunoscut pe 8 februarie. În timp ce Curtea de Arbitraj pentru Sport (TAS) a autorizat-o luni să continue să concureze la Beijing, ea se confruntă cu luni de investigații în cazul ei pozitiv.

Scandal de dopaj la Jocurile Olimpice

DeMont nu a fost la fel de norocos când, la vârsta de 16 ani, a înotat pentru a câștiga o medalie de aur pentru SUA la 400 m stil liber la Jocurile de la Munchen din 1972. A fost cel mai tânăr campion la acea distanță la acea vreme.

Avea ochii pusi pe mai mult aur, dar visul a fost spulberat atunci când a fost găsit pozitiv pentru efedrina. Substanța era găsită în medicamentele sale pentru astm pe care o declarase în mod corespunzător medicilor echipei SUA înainte de Jocurile Olimpice.

Eșecul echipei de a informa Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a dus la retragerea medaliei sale, iar DeMont a devenit cel mai tânăr atlet olimpic pedepsit pentru dopaj, deși nu a fost vina lui.

În 1973, DeMont s-a ridicat pentru scurt timp și a câștigat un titlu mondial la Belgrad. Acesta a stabilit un record mondial la 400 m și învingându-l pe australianul Brad Cooper, căruia i-a fost premiat aurul olimpic la Munchen. DeMont a devenit și primul înotător care a parcurs distanța în mai puțin de patru minute. În 1977, DeMont a contribuit la stabilirea unui alt record mondial la ștafeta 4X100m.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

FCSB, avantaj nesperat înaintea meciului cu Olympiakos în Europa League

Cu mai mulți jucători importanți indisponibili la Olympiakos, FCSB primește o veste bună în perspectiva confruntării din etapa a 5-a a Europa League. FCSB și...

Un candidat cotat la „și alții”, intră detașat în turul doi al prezidențialelor

Călin Georgescu a avut o carieră profesională prolifică, activând în domenii care au survolat de la agronomie și mediu, până la diplomație internațională Călin Georgescu,...

Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD după eșecul din alegerile prezidențiale 

Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD luni, 25 noiembrie, după ce a ratat intrarea în turul II al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă