Finlanda ar putea deveni prima țară din UE care să testeze o aplicație mobilă cu copii digitale ale documentelor de călătorie.
Această țară și-a exprimat dorința de a testa o aplicație pentru telefon care să conțină copii digitale ale documentelor de călătorie în locul pașapoartelor tradiționale pe hârtie. Cu ajutorul acestei noi tehnologii, pasagerii ar putea trimite informații autorităților de frontieră înainte de a pleca în străinătate.
Potrivit unui raport al ziarului finlandez Helsingin Sanomat, Comisia Europeană a contacta țara la sfârșitul anului trecut pentru a o întreba dacă ar fi dispusă să participe la proiectul pilot.
„În prezent, pregătim o cerere de finanțare pentru Comisie. Cererea trebuie să fie depusă până la sfârșitul lunii august. După aceea, se va decide dacă proiectul va fi realizat sau nu”, a declarat pentru ziarul finlandez Mikko Väisänen, inspector în cadrul poliției de frontieră.
Cum va funcționa procesul pașaportului digital din Finlanda?
Comisia încurajează unele state membre să testeze documentele de călătorie digitale. Cu ajutorul informațiilor colectate în urma acestor teste, ar putea introduce în UE posibilitatea de a trece frontierele doar cu o aplicație pentru telefon mobil.
Deși nu se știe încă dacă procesul de testare din Finlanda va avea loc, documentele digitale ar putea fi testate mai întâi în cazul trecerilor aeriene către Croația.
Unii pasageri vor fi rugați să se ofere voluntari pentru a descărca aplicația pe telefoanele lor. Aceștia vor putea apoi să trimită documentele autorităților de frontieră înainte de a călători.
„Informațiile sunt verificate în avans și șterse după călătorie”, a declarat Väisänen.
Primii voluntari vor fi probabil pasagerii care călătoresc între Finlanda și Croația cel mai devreme în primăvara anului 2023.
Ar putea pașapoartele digitale să fie răspunsul la întârzierile din aeroporturi?
Deocamdată, pasagerii implicați în acest proces vor trebui să aibă asupra lor pașapoartele fizice pe suport de hârtie și să fie supuși controalelor agenților de frontieră.
Însă, pe termen lung, scopul este ca oamenii să nu mai fie nevoiți să aibă asupra lor niciun fel de documente, în afară de telefoanele lor. Călătorii ar putea fi identificați pur și simplu cu ajutorul unei fotografii a feței lor atunci când se îmbarcă în avion sau trec un control de securitate.
Se speră că aceste documente de călătorie digitale vor face ca trecerea frontierei să fie mult mai ușoară și mai rapidă. Reducerea, chiar și cu puțin, a duratei fiecărui control individual ar putea reduce timpul de așteptare pentru pasageri.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!