6.1 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăInternaționalFilmul rus "Faust" de Aleksandr Sokurov a câştigat Leul de Aur la...

Filmul rus “Faust” de Aleksandr Sokurov a câştigat Leul de Aur la Mostra 2011

Aleksandr Sokurov a concurat în competiţia oficială a Mostrei cu regizori ca Roman Polanski, David Cronenberg, Marjane Satrapi şi George Clooney.

“Faust” a fost apreciat şi de critică după proiecţia de la Veneţia. Filmul încheie un ciclu al regizorului rus ce tratează nebunia şi puterea, început în 1999 cu un portret al lui Adolf Hitler. Acest “Faust” prezintă o atmosferă gri şi sufocantă, populată cu cadavre, viscere şi personaje care dau fiori. Pentru salvarea lor, personajele trebuie să aştepte intervenţia unor oameni de pe alte planete, potrivit AFP.

Trofeul Leul de Argint pentru regie i-a revenit lui Shangjun Cai pentru “People Mountain People Sea” (China/ Hong Kong), în timp ce premiul special al juriului a fost câştigat de filmul italian “Terraferma”, de Emanuele Crialese.

Actorul britanic Michael Fassbender a câştigat Copa Volpi pentru cel mai bun actor, pentru prestaţia din filmul “Shame”, de Steve McQueen, în timp ce corespondentul feminin al trofeului i-a revenit actriţei Deanie Yip, din “A Simple Life” de Ann Hui (China/ Hong Kong)

Juriul competiţiei oficiale a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, încheiată sâmbătă, a fost prezidat de Darren Aronofsky.Sâmbătă, înainte de gala de premiere a Mostrei, au fost anunţate premiile acordate în cadrul secţiunilor Orizzonti şi Contracampo iataliano.

Lungmetrajul câştigător al secţiunii Orizzonti este “Kotoko”, de Shinya Tsukamoto (Japonia), o ilustrare impresionată a stării psihologice a unei femei, o meditaţie profund tulburătoare asupra singurătăţii şi experienţei urbane contemporane, potrivit motivaţiei juriului.

Premiul special al juriului secţiunii Orizzonti i-a revenit peliculei “Whores’ Glory”, coproducţie Austria/ Germania, semnată de Michael Glawogger. “Cea mai veche meserie din lume devine oglinda unui labirint global al sexului şi comerţului, pe care Glawogger îl surprinde cu o elocvenţă vizuală şi o precizie uimitoare. Prostituate din Bangkok, Bangladesh şi Mexic sunt filmate cu demnitate şi respect, ilustrându-se amănunţit politicile şi problemele sociale generate de globalizare”, potrivit juriului.

În cadrul secţiunii Contracampo italiano, a fost desemnat câştigător filmul “Scialla”, de Francesco Bruni, o comedie ce prezintă relaţia dintre un profesor melancolic şi o adolescentă rebelă.

Selecţia Contracampo italiano de anul acesta a inclus pelicula “Maternity Blues”, de Fabrizio Cattani, printre protagonistele căreia s-a numărat actriţa română Monica Bârlădeanu.

Anul trecut, filmul câştigător al Leului de Aur la Festivalul de film de la Veneţia a fost “Somewhere”, în regia Sofiei Coppola.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 720: Lituania va contribui la planul ceh de creștere a stocului de muniție pentru Kiev

Lituania a anunţat că se va alătura iniţiativei cehe de a procura muniţie de artilerie pentru Ucraina.Premierul lituanian Ingrida Simonyte a făcut o promisiune...

Dmitri Medvedev afirmă că nu vor fi discuții de pace cu Kievul

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, a declarat luni într-un discurs belicos ținut în fața unei hărți cu Ucraina împărțită între...

Lupta lui Donald Trump cu infernul

Azi e Super Thuesday pentru Republicanii americani. Ziua e importantă pentru că deja o duzină de state au optat pentru candidatul lor la președinția...
Ultima oră
Pe aceeași temă