6 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInternaționalFilme românești la festivaluri germane

Filme românești la festivaluri germane

Scurtmetrajul "Have sweet dreams", în regia lui Ciprian Suhar, şi lungmetrajul "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, au fost selecţionate în competiţia oficială a Filmfest Dresden, respectiv cea a Festivalului goEast de la Wiesbaden, care se vor desfăşura în luna aprilie.

În luna aprilie au loc în Germania două importante evenimente internaționale cinematografice – Filmfest Dresden și Festivalul goEast de la Wiesbaden – unde concurează şi filme româneşti, informează Institutul Cultural Român din Berlin.

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Filmfest Dresden va avea loc între 14 şi 19 aprilie. Festivalul prezintă, prin secţiunile sale, în cinematografe o selecţie a celor mai bune scurtmetraje din toată lumea. În competiţia oficială este inclus şi scurtmetrajul românesc "Have sweet dreams", în regia lui Ciprian Suhar.

Filmul are în centru doi băieți dintr-o familie modestă, în care lupta dificilă pentru supraviețuire este influențată de slăbiciunea adulților. Băieții încearcă să își realizeze visurile, tatăl își pune însă familia în situații dificile.

Scurtmetrajul "Have sweet dreams" a primit premiul "Vittorio Foa" la Formia Festival #900, Italia, 2014, premiul pentru cea mai bună imagine la ZeroTrenta Cortofestival, premiul pentru cel mai bun film străin la Festivalul Jalari in Corto și la Sannio Cinema & Rock'n'Roll din Italia. De asemenea, a fost selecţionat la mai multe festivaluri de film internaționale.

Ciprian Suhar s-a născut în România, în 1974. Din 1991 trăiește în Italia, unde a terminat cursurile Accademia di Belle Arti Brera din Milano. A lucrat mulţi ani la Teatro della Contraddizione după care s-a mutat la Roma, unde lucrează în cinema, ca operator imagine.

Festivalul goEast al Filmului din Europa Centrală şi de Est a fost înfiinţat în 2001 de Institutul de Film din Frankfurt/Main şi s-a dezvoltat ca o platformă de dialog între Est şi Vest. Temele importante care stau în centrul manifestării sunt mai ales schimbările din Europa centrală şi de est, dar şi identitatea europeană. Anul acesta festivalul are loc între 22 și 28 aprilie.

Competiția oficială a evenimentului include și lungmetrajul românesc "De ce eu?", în regia lui Tudor Giurgiu, care a avut premiera mondială, în februarie, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Thrillerul politic a atras atenţia presei internaţionale la Berlinală, unde a rulat cu casa închisă. "Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eşecul unei generaţii din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărţirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot şi corupt. În 2002 (anul morţii lui Panait), dar şi în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofiţeri şi activişti din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci şi poziţii importante în politică", a declarat regizorul Tudor Giurgiu.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals şi sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Totodată, la secțiunea East-West Talent Lab vor participa regizoarea Ana Savin ("This Time, Last Year") și editorul de imagine Cristian Radu ("Revelion 2014"). Secțiunea East-West Talent Lab este dedicată creării unei rețele de dezvoltare de proiecte cinematografice între statele Europei centrale și de est și Germania. Participanții își prezintă aici și un proiect propriu. Cel mai bun proiect va fi recompensat cu un premiu de dezvoltare în valoare de 3.500 de euro.

Cele mai citite

Răspunzând cererii așa-zișilor deputați ai Transnistriei, Rusia își menține trupele în Republica Moldova, la granița cu Ucraina

Congresul așa-zișilor deputați de la Tiraspol, care s-a desfășurat pe parcursul zilei de 28 februarie 2024, nu a anunțat "unirea" Transnistriei cu Rusia (așa...

Israelul a lovit ţinte din apropierea Damascului

Israelul a efectuat miercuri lovituri asupra unor ţinte din apropierea Damascului, a afirmat Ministerul sirian al Apărării, cel mai recent atac împotriva capitalei Siriei...

PSD și PNL îi testează pe români! Se creionează o nouă alianță

Social democrații și liberalii par să îi testeze pe români, la alegerile europarlamentare. Politicienii vor să vadă dacă populația dorește ca alianța dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă