20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalFilme premium în Transilvania

Filme premium în Transilvania

Cea de-a doua ediţie a MECEFF  (Mediaş Central European Film Festival), festival consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România din perimetrul Europei Centrale, va avea loc în perioada 2-8 septembrie. În competiţia festivalului vor intra şapte titluri premiate în ţările de origine.  Din partea României va concura filmul Ancăi Damian „Crulic – drumul spre dincolo”.

După o primă ediţie ce s-a bucurat de mult succes – peste 7.000 de spectatori şi 150 de invitaţi (regizori, actori, scenarişti, critici de film, distribuitori, alţi specialişti din cinematografie, jurnalişti) în cele şase spaţii de proiecţie din Mediaş (Sala Traube, Cinema Mediensis, Sinagoga, Piaţa Primăriei), Dumbrăveni şi Târnăveni, cea de-a doua ediţie îşi propune, deopotrivă, să confirme dar şi să continue în acelaşi spirit: peste 40 de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentar, din cele şapte ţări central-europene (Cehia, Slovacia, Slovenia, Austria, Ungaria, România, Polonia) şi nu numai.

 

Omagiu lui Serghei Parajanov

După cum se arată într-un comunicat remis de organizatori, la fel ca anul trecut, şi competiţia celei de-a doua ediţii MECEFF va fi formată tot din şapte filme, toate câştigătoare ale Premiilor naţionale anuale acordate de fiecare dintre ţările participante Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia. Pe lângă secţiunea competitivă, dublată de o selecţie de titluri de marcă produse în ţările din spaţiul Europei Centrale, MECEFF 2012 propune o serie de evenimente speciale, precum un portret al scenaristului Răsvan Popescu, un program special dedicat regizorului şi scenaristului  armean Serghei Parajanov, selecţia preşedintelui festivalului, regizorul Radu Gabrea, şi un program axat pe ţara invitată specială a acestei ediţii, SUA, şi pe artiştii români care au reuşit să scrie istorie la Hollywood, precum Jean Negulesco sau  Edward G. Robinson.

Competiţia

România intră în concurs cu unul dintre cele mai titrate filme româneşti ale anului 2011, „Crulic – Drumul spre dincolo”, un documentar animat scris şi regizat de Anca Damian. Filmul spune povestea românului de 33 de ani care a murit într-o închisoare poloneză după ce a făcut vreme de câteva luni greva foamei. Beneficiind de o animaţie de excepţie şi de vocea deopotrivă caldă şi amar-ironică a actorului Vlad Ivanov, filmul Ancăi Damian a fost lansat la Locarno, unde a luat Menţiunea specială Don Quixote, recompensă căreia i s-au alăturat Menţiunea specială a competiţiei internaţionale de la Varşovia, Menţiunea specială şi Premiul juriului ecumenic la Cottbus, Premiul Amnesty la CPH:DOX, Premiul FACE la Istanbul, Marele Premiu la Annecy şi premiile GOPO 2012 pentru Cea mai bună muzică (Piotr Dziubek) şi Cel mai bun sunet (Sebastian Wlodarczyk, Piotr Witkowski).

Reprezentantul Poloniei este „Rosa”, al polonezului Wojciech Smarzowski, un film emoţionant ce întoarce publicul în timp, la finele celui de-al doilea război mondial, pentru a fi martorul haosului ce a marcat viaţa polonezilor din fosta Prusie de Est, aflaţi sub stăpânire sovietică. Prezentat în cadrul celor mai importante festivaluri de gen, de la Pusan şi Mar del Plata, la Palm Springs, Sofia, Istanbul şi Seattle, „Rosa” a cucerit Marele premiu al juriului şi Premiul publicului la Varşovia, şi a primit o Menţiune specială la Tallinn Black Nights pentru ca, în cadrul Galei Premiilor Academiei Poloneze de Film, să cucerească nu mai puţin de şapte statuete, printre care cele pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie şi Cel mai bun scenariu.

Slovenia propune un film concept fără cuvinte, scris şi regizat de Jan Cvitkovič: „Archeo”, o călătorie spirituală a trei oameni unul către altul şi fiecare către el însuşi. La polul opus, mizând pe o poveste cât se poate de clasică, filmul maghiar „Children of The Green Dragon”, regizat de Bence Miklauzic, a fost deja selecţionat în competiţiile unor festivaluri precum cele de la Varşovia, Moscova, Palic, Sofia, Vilnius sau Pusan.

Tot în competiţia MECEFF 2012, publicul prezent la Mediaş va putea urmări „Die Vaterlosen”, al regizoarei şi scenaristei austriece Marie Kreutzer, o emoţionantă călătorie în trecut, „Nicky’s Family” (regia Matej Mináč), intrat în competiţie din partea Slovaciei, povestea celei mai mari operaţiuni de salvare din timpul celui de-al doilea război mondial şi „Flower Buds”, scris şi regizat de Zdeněk Jiráský, o cronică a decăderii treptate a unei familii dintr-un mic orăşel cehesc, peliculă laureată cu Premiul Fedora la Karlovy Vary.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă