7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInternaționalFarsa secolului: Ştirile BBC care au înspăimântat ascultătorii

Farsa secolului: Ştirile BBC care au înspăimântat ascultătorii

Buletinul de ştiri transmis de BBC a fost unul dintre cele mai înspăimântătoare din istoria BBC-ului. „Big Ben-ul a fost bombardat, hotelul Savoy este în flăcări, Palatul Buckingham este asediat, iar membrii guvernului au fost linşaţi de către o gloată criminală formată din şomeri”, relatează Daily Mail.

Postul de radio a fost asediat cu apeluri telefonice din partea ascultătorilor îngroziţi după ce au ascultat buletinul de ştiri de pe 26 ianuarie 1926, după patru ani de la prima transmisiune a postului de radio. Cu toţii, însă, au omis un lucru esenţial: ştirile erau false.

Gluma care a durat 12 minute şi conţinea explozii simulate şi înregistrări cu persoane ţipând a fost ideea preotului romano-catolic Ronald Knox, care a scris mai multe romane poliţiste şi schiţe satirice.

Ascultătorii şi-ar fi dat seama că totul este o glumă dacă ar fi ascultat ştirea de la început, când a fost anunţat faptul că revoltele au fost iniţiate de „domnul Popplebury, secretarul Asociaţiei Naţionale pentru Abolirea Cozilor la Teatru”.

Însă mulţi dintre ascultători nu au fost îndeajuns de atenţi pentru a sesiza gluma, în timp ce alţii au deschis radioul la jumătatea ştirilor, fără să audă avertismentul conform căruia totul era o farsă.

BBC, care opera atunci ca o companie privată, pentru ca în 1927 să redevină o corporaţie non-comercială, a anunţat de mai multe ori în seara acelei zile că programul a fost o farsă, însă ascultătorii au continuat să se plângă.

Efectele farsei au fost relatate pe larg într-o nouă istorie a postului BBC, publicat în luna septembrie. Autorul cărţii, David Pat Walker, a declarat: „Vestea extrem de gravă şi neaşteptată s-a răspândit în Marea Britanie, cauzând panică. Ascultătorii de pe tot cuprinsul ţării au început să telefoneze la redacţie, fiind convinşi că Londra se află în haos. Hotelul Savoy a fost bombardat cu telefoane ale rudelor celor care locuiau acolo, iar oficialii irlanedzi au încercat să afle pe căi diplomatice dacă, într-adevăr, Camera Comunelor a fost aruncată în aer.”

„Deşi nimeni nu a murit în urma transmisiunii, mulţi bătrâni au fost şocaţi, iar BBC-ul a primit foarte multe scrisori din partea ascultătorilor indignaţi”, a continuat el. „Soţia unui ascultător avea o inimă slabă şi a leşinat. Când a aflat de la soţul ei că totul a fost o farsă, şi-a ieşit din minţi”.

Autorul relatează cum George L. Marshall, directorul de atunci al studiourilor BBC din Edinburgh şi admirator al scrierilor lui Ronald Knox, şi-a convins superiorii din Londra să accepte transmiterea unui jurnal fals de ştiri.

Farsa a culminat cu informaţia conform căreia „domnul Wutherspoon, Ministrul Transporturilor (nume fictiv) a fost spânzurat de un felinar, iar mulţimea ameninţătoare se apropie de sediul BBC din Londra”.

David Pat Walker a declarat despre cei aflaţi în spatele farsei: „Ei au regretat că au cauzat panică, însă au considerat că merită să fie lăudaţi pentru efectele create, care au fost incredibil de realiste„.

Farsa l-a influenţat pe Orson Welles care a convins zeci de mii de americani, în 1938, că marţienii au aterizat pe Pământ.

Cele mai citite

Papa Francisc denunță „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-un discurs de la Vatican

Papa Francisc a condamnat luni, la Vatican, „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-o critică indirectă asupra politicii Israelului, la o săptămână după ce...

Antonio Guterres, despre riscurile inteligenței artificiale și rețelelor sociale: „Un megafon pentru cele mai rele puseuri ale omenirii”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un semnal de alarmă privind impactul necontrolat al rețelelor sociale și inteligenței artificiale, în cadrul unei...

Rezultatul surpriză al alegerilor prezidențiale din România generează incertitudine pe piețele financiare

Câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale de către Călin Georgescu, un candidat independent cu discurs pro-Rusia, anti-NATO și anti-UE, care nu figura în primele...
Ultima oră
Pe aceeași temă