25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalFanii „Harry Potter" trebuie să-şi caute alt fetiş

Fanii „Harry Potter” trebuie să-şi caute alt fetiş

Gata, s-a terminat deceniul „Harry Potter”! Fanii se vor despărţi de cel de-al optulea şi (ultimul film) al seriei, „Harry Potter şi Talismanele Morţii 2″, care intră astăzi în cinematografele româneşti.

Băiatul a crescut, Daniel Radcliffe va împlini 22 de ani pe 23 iulie, colegii lui aşijderea, şi ar fi fost uşor nefiresc să mai continue cu nişte beţigaşe să facă vrăjitorii. Noroc cu autoarea acestei fantastice poveşti, J.K. Rowling, că s-a stăpânit să mai resusciteze vreun monstru care să caute cu disperare moartea băiatului însemnat. Sau cine ştie…

La avanpremieră fanii autohtoni au avut păreri împărţite: unii au fost foarte fericiţi şi pentru ei nu a contat aproape deloc ce conţine mult mediatizata peliculă realizată în 3D (singura din serie), doar citiseră cărţile, iar alţii căutau mai mult romantism în cazul săruturilor protagoniştilor încă adolescenţi sau efecte speciale mai spectaculoase, aşa cum presupune noua tehnică. 

Efectele 3D, distribuite cu linguriţa

În urmă cu fix o săptămână a avut loc premiera mondială la Londra, iar cronicile cele mai entuziasmate au apărut tot aici. Însă, în afară de faptul că micul vrăjitor a adus în cei zece ani de la lansarea primului film, „Harry Potter şi Piatra Filozofală”, miliarde de dolari/euro/lire sterline principalului pro-ducător, Warner Bros, precum şi conturi din ce în ce mai grase autoarei legendei vii, saga a îmbătrânit odată cu personajele – care sunt pe veşnicie îmbrăcate în aceleaşi ţinute – iar redarea cât mai fidelă a naraţiunii nu a mai permis mare efort de imaginaţie nici din partea publicului, nici a creatorilor. De pildă, deşi micii goblini sunt extrem de bine şi cu mult efort artistic realizaţi de depar-tamentul make-up, actorii puşi să-i interpreteze uită pentru ce apar pe ecran, simulând grosier prezenţa lor, prefăcându-se că lucrează într-o mare bancă.

Realizarea tehnică, filmarea în 3D, lasă mult de dorit, iar aici parcă îngreunează mişcările eroului Şcolii de Vrăjitorie Hogwarts sau nu se observă, fundalul fiind acelaşi ca în primele serii, personajele din planul doi sunt greu de distins, doar subtitrarea este oferită cu certitudine în variantă 3D, graţie ochelarilor speciali. E adevărat că s-a anunţat faptul că blockbusterul nu a fost filmat cu camere 3D, ci doar a fost convertit, iar în unele secvenţe unde te aşteptai să fii copleşit de efecte ele lipsesc cu desăvârşire, poate cu excepţia momentelor când Devoratorii Morţii pândesc suspendaţi castelul-şcoală. Dar în secvenţa din seiful lui Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter), unde obiectele se multiplică la infinit la orice atingere din cauza vrăjitoriei Gemino, şi care ar trebui să sufoce spectatorul nu se sesizează nici un efect tridimensional. Şi, când te gândeşti că departamentul de efecte speciale s-a chinuit să facă peste 200.000 de monede de aur şi mii de alte obiecte, parcă îţi vine să-i compătimeşti.

Sărutări stângace

Însă peste toate, da, confirmăm,  două cupluri s-au sărutat în unele dintre momentele care se doreau culminante. Au reuşit Ron cu Hermione şi Harry cu Ginny, însă sărutul lor nu era nici măcar unul adolescentin, de încărcătură tactilă şi descoperire emoţională. În toiul organizării, cu gândul că probabil e riscant şi nu se ştie când mai au timp, Ron îşi arată o ceafă roşcovană, acoperind-o cu totul pe Her-mione în timpul unui sărut care putea să fie şi pe frunte, iar Harry Potter o sărută scurt şi neconvingător pe Ginny, asta în cazul în care ea ar fi putut uita înaintea unei confruntări că el ţine totuşi la ea. Ca un fel de „pupici”. Câteva fane adolescente din sală nu s-au stăpânit, remarcând, după un lung „Ăăăă” un „Ce-a fost asta?!”.

Povestea devine epică – cum le place anglosaxonilor să spună mereu – bătălia finală este ful-minantă, apar toate personajele, chiar şi spiritul celor moarte, ca să ajute întru victoria Binelui asupra Răului.

…Însă filmul rămâne cu aceeaşi destinaţie: este dat să fie savurat numai de cei care cunosc fenomenul „Harry Potter”, celor care ştiu personajul din cărţi sau din filmele anterioare. Celor care nu au văzut niciodată „Harry Potter” le va fi greu să înţeleagă ce-i cu expresia „Ştim-noi-cine”, talismanele morţii, cine sunt Lordul Cap-de-Mort sau Plesneală, ce-i cu Bagheta de Soc, Pelerina Invizibilă şi cu Horcruxurile după care aleargă toată lumea şi câte şi mai câte.

ŞTIAŢI CĂ…

>>Pentru opt filme s-au ecranizat şapte cărţi?

>>Nici o altă serie  cinematografică nu a mai urmărit până la „Harry Potter” o poveste completă, cu aceleaşi personaje?

>>În ultima parte sunt distruse cu adevărat platourile şcolii Hogwarts?

>>Goblinul Griphook este interpretat de Warwick Davis, impresarul unei asociaţii de actori mai scunzi de 1,50 m, care a adus 60 de actori pentru rolurile goblinilor?

>>Pentru o scenă anume, Helena Bonham Carter (Bellatrix) a fost nevoită să o imite pe Emma Watson, interpreta lui Hermione?

>>170 de make-up artişti au machiat numai goblini?

>>Camera Necesităţilor a fost „construită” pe baza mobilierului/ decorului din seriile anterioare?

>>Daniel Radcliffe joacă într-o piesă pe Broadway, nominalizată la premiul Tony, şi se pregăteşte de premiera, în ianuarie, a unui thriller, „The Woman in Black”?

>>Rupert Grint (Ron) va juca într-o dramă de război, „Comrade” şi în horror-ul „Cross Country”?

>>Emma Watson va apărea alături de Eddie Redmayne şi Michelle Williams în filmul „My Week with Marilyn”?

>>Watson colaborează la crearea unei colecţii eco pentru  adoles-cenţi şi este imaginea casei Lancôme?

>>J.K. Rowling a vândut peste 450 milioane de cărţi din seria HP în toată lumea? Cărţile au fost traduse în peste 70 de limbi şi vândute în peste 200 de ţări.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă