5 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăInternaționalFamiliile sfâșiate de războiul din Siria s-au reunit la masa de Iftar

Familiile sfâșiate de războiul din Siria s-au reunit la masa de Iftar

Familiile sfâșiate de ani de război din Siria și deplasări s-au întâlnit pentru o masă de Iftar în orașul sirian Tadef, înconjurat de ruinele clădirilor distruse.

„Familiile erau împrăștiate în cea mai mare parte a zonei rurale de nord. Astăzi, suntem adunați la masa de Iftar. Sunt adunate familii care nu s-au văzut de mult timp.”

Tadef, situat în nord-vestul țării, se află pe linia frontului între forțele guvernamentale siriene susținute de Rusia și teritoriul controlat de rebelii sirieni susținuți de Turcia. Acum este împărțit între cele două părți, conform Reuters.

Familiile sfâșiate de conflictul din Siria s-au strâns la masa de Iftar, deși orașul Tadef este în ruine

Orașul și-a schimbat conducerea de mai multe ori și a fost odată și sub controlul Statului Islamic. Casele sunt pline de găuri de la gloanțe, iar străzile sunt în mare parte pustii.

Pe fondul distrugerii, organizatorii spun că aproape 600 de familii s-au reunit luni (18 aprilie) pentru a se bucura de masa de Iftar și pentru a se reconecta după o lungă perioadă de timp.

„Dumnezeu ne-a binecuvântat cu această adunare. Am fost strămutați acum cinci ani din orașul nostru. Acest Iftar este simbolic pentru că a unit oamenii din oraș.”

Sirieni din toată țara care au fugit de stăpânirea lui Assad locuiesc acum în Tadef.

Acestea includ oameni care au părăsit Alep când districtele sale controlate de rebeli au căzut în mâna guvernului în 2016, după un asediu de luni de zile, impus cu ajutorul Rusiei.

Iftar (în arabă:إفطار) este masa care este luată în fiecare seară, de către musulmani, după apusul soarelui în timpul postului din luna Ramadan. Termenul iftar este similar cu fitr (în Eid ul-Fitr, sărbătoarea care marchează sfârșitul Ramadanului), cu sensul de „rupere rapidă”. În afara acestui context, termenul se referă la micul dejun.

Iftar poate fi o masă de familie sau un banchet într-o moschee sau în alt loc public, conform wikipedia.org.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă