Prințul William a declarat vineri (25 martie) că familia regală a Marii Britanii va respecta orice decizie pe care Bahamas o poate lua cu privire la viitorul său „cu mândrie și respect”.
Ducele de Cambridge a făcut comentariile cu privire la cea de-a treia etapă a unui turneu din Caraibe, care a fost marcată de proteste față de moștenirea Imperiului Britanic și semne de scădere a influenței sistemului monarhic.
Vorbind la o recepție găzduită de guvernatorul general al Bahamas la Nassau, William a spus că „relațiile evoluează. Prietenia dăinuie”.
El și ducesa de Cambridge au participat la recepție după ce au fost la Bahamas Platinum Jubilee Sailing Regatta de la Montagu Bay.
Familia regală a Marii Britanii este dispusă să lase dreptul celor din Bahamas de a decide liber viitorul statului
Cuplul regal s-a confruntat cu un protest al sătenilor din Belize și cu un miting în Jamaica ce solicita reparații pentru sclavie, precum și cu comentarii neobișnuit de directe ale prim-ministrului Jamaicii despre țara care dorește să fie „independentă”.
În noiembrie 2021, Barbados a înlăturat-o oficial pe Regina Elisabeta a II-a din funcția de șef al statului și a devenit cea mai nouă republică din lume. Sandra Mason a depus jurământul în calitate de președinte.
Noua eră pentru Barbados pune capăt secolelor de influență ale Marii Britanii. La ceremonie a participat și Prințul Charles, care a ținut un discurs emoționant. Acesta a recunoscut „atrocitatea îngrozitoare a sclaviei” suferită de insula Caraibe. De asemenea, Prințul Charles a asigurat colaborarea dintre cele două țări.
Barbados a devenit oficial republică
„Crearea acestei republici oferă un nou început. Din cele mai întunecate zile ale trecutului nostru și din atrocitatea îngrozitoare a sclaviei care ne pătează pentru totdeauna istoria, oamenii acestei insule și-au croit drumul cu o tărie extraordinară”, a spus Prințul Charles.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!