-1 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalBarbados a devenit cea mai nouă republică din lume

Barbados a devenit cea mai nouă republică din lume

Barbados a înlăturat-o oficial pe Regina Elisabeta a II-a din funcția de șef al statului și a devenit cea mai nouă republică din lume. Sandra Mason a depus jurământul în calitate de președinte.

Noua eră pentru Barbados pune capăt secolelor de influență ale Marii Britanii. La ceremonie a participat și Prințul Charles, care a ținut un discurs emoționant. Acesta a recunoscut „atrocitatea îngrozitoare a sclaviei” suferită de insula Caraibe. De asemenea, Prințul Charles a asigurat colaborarea dintre cele două țări.

Barbados a devenit oficial republică

„Crearea acestei republici oferă un nou început. Din cele mai întunecate zile ale trecutului nostru și din atrocitatea îngrozitoare a sclaviei care ne pătează pentru totdeauna istoria, oamenii acestei insule și-au croit drumul cu o tărie extraordinară”, a spus Prințul Charles.

Pentru a semnifica schimbarea oficială a puterii, a fost făcut un ultim salut monarhiei britanice și steagul Royal Standard a fost coborât și înlocuit. Regina a trimis țării „cele mai calde urări de bine” pentru „fericire, pace și prosperitate în viitor”. Ba mai mult, suverana a spus că Barbados deține un „loc special” în inima ei, notează Reuters..

„Cu această ocazie importantă şi asumarea funcţiei ca prim preşedinte al Barbadosului, vă felicit pe dumneavoastră şi pe toţi barbadienii. Este de asemenea o sursă de mare satisfacţie faptul că Barbados rămâne un participant activ în cadrul Commonwealth-ului şi aştept cu nerăbdare să continuăm prietenia dintre cele două ţări şi popoare ale noastre.”, a transmis regina Marii Britanii.

Ceremona a coincis cu aniversarea a 55 de ani de la independența țării. Spre finalul lunii octombrie, Sandra Mason a fost aleasă președinte prin sufragiu universal indirect. Aceasta și-a depus marți jurământul.

Anca Stratulat
Stratulat Anca-Elena scrie în presă din anul 2020. Este studentă la Academia de Studii Economice din București. A scris în perioada 2020-2021 pentru Intact Media Group.
Cele mai citite

George Simion, pedepsit la Iași. A fost stropit cu cerneală FOTO-VIDEO

George Simion a primit pedeapsă la Iași de Ziua Micii Uniri, după ce un protestatar i-a aruncat cu cerneală. În ciuda acestui gest, liderul...

Mica Unire: Mesajul Patriarhului Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat luni că sărbătoarea Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie 1859, evidenţiază importanţa unităţii şi a demnităţii noastre naţionale,...

O clientă McDonald’s a fost bătută cu pumnii de agentul de securitate

O femeie, clientă la McDonald's, a fost bătută de către agentul de securitate cu pumnii în față și târâtă pe podea. Momentul șocant a...
Ultima oră
Pe aceeași temă