10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalExplozia unei bombe înPakistan îl ucide pe fratele liderului talibanilor afgani

Explozia unei bombe înPakistan îl ucide pe fratele liderului talibanilor afgani

Decesul, care nu a fost confirmat oficial de talibani, intervine într-un moment în care rebelii şi SUA ar fi pe punctul să anunţe un acord de pace pe care îl negociază de un an.

Două surse talibane în Pakistan au confirmat moartea lui Hafiz Ahmadullah, care preluase succesiunea fratelui său, mollahul Haibatullah Akhundzada, la conducerea moscheii respective.

“S-a confirmat că unul dintre morţi este fratele lui Haibatullah”, devenit şef al talibanilor în 2016, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală, sub rezerva anonimatului.

Numele lui “Hamdullah, fiul lui maulvi Mohammad Khan” figurează pe lista oficială a victimelor primită la spital. Maulvi ( o calificare religioasă) Mohammad Khan este tatăl lui Haibatullah Akhundzada.

Deflagraţia a fost cauzată de o bombă artizanală plasată sub un scaun destinat imamului moscheii şi activată de la distanţă, potrivit şefului poliţiei din Balucistan, Mohsin Hassan Butt.

“Bilanţul este acum de patru morţi, după ce doi dintre răniţi au decedat, şi alţi 23 de răniţi”, potrivit autorităţilor.

Nicio grupare nu a revendicat atentatul, survenit la câteva zile după încheierea ultimului ciclu al convorbirilor între SUA şi talibani la Doha.

Reprezentantul special american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, afirmase că echipe de negociatori se concentraseră asupra “detaliilor tehnice” şi au fost “productive”. El se află în prezent la Washington unde discută despre paşii următori.

SUA şi talibanii au început convorbiri directe în urmă cu un an. Washingtonul vrea să reducă prezenţa militară în Afganistan, unde sunt desfăşuraţi 14.000 de soldaţi americani.

Cele mai citite

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

Ciucă și Ciolacu caută alt candidat pentru Primăria Capitalei, în locul lui Cîrstoiu

Liderii PNL și PSD, în frunte cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sunt reuniți la Palatul Victoria, unde caută un alt candidat la Primăria...

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...
Ultima oră
Pe aceeași temă