O veste bună pentru iubitorii de literatură este că, în ciuda tuturor disputelor apărute după ediția de anul trecut, organizatorii Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri de la Iași au găsit puterea și resursele materiale pentru ca el să se desfășoare în continuare. Ediția 2016 se va ține în perioada 26-30 octombrie și vine cu noutăți și surprize plăcute.
FILIT 2016 are o poveste complicată. „El vine după ediția-protest de anul trecut, când, la întâlnirea dintre președintele interimar de atunci al Consiliului Județean Iași, domnul Victorel Lupu, și trio-ul Lucian Dan Teodorovici, Florin Lăzărescu și subsemnatul, ni s-a promis înființarea unei fundații culturale care să gestioneze proiectul. Domnul Lupu nu s-a ținut de cuvânt și în ianuarie anul curent, adică destul de târziu, a anunțat că fundația nu se mai face. În acest context, derulându-se totul pe Muzeul Literaturii, cu resursele umane de aici, am fost nevoit să restructurez conceptul FILIT-ului, să-l duc spre ideea de platformă culturală“, a declarat Dan Lungu, directorul festivalului.
Astfel, conținutul FILIT a fost împărțit pe mai proiecte culturale, care nu se derulează neapărat simultan: rezidențele FILIT pentru autori și traducători, întâlnirile cu publicul și expozițiile FILIT.
Lucrări de grafică originale de Picasso și Matisse
Cu cele 32 de rezidențe pentru traducători străini și autori români, Rezidențele FILIT sunt cel mai amplu sistem de acest gen din Europa de Est, fapt de care organizatorii sunt foarte mândri. Cele mai multe dintre ele deja s-au derulat, cu rezultate și ecouri foarte bune. Întâlnirile cu publicul se vor desfășura între 26 și 30 octombrie, conform unui program stabilit. Unele dintre ele, cum ar fi expozițiile se derulează pe o perioadă mai lungă, în ele înscriindu-se „Scriitori la FILIT“, o expoziție retrospectivă de fotografie, și „Viața Românească – 110 ani de la apariție“, care au fost vernisate deja la Biblioteca Națională din București. -Altele, precum cea dedicată lui Tristan Tzara, cu lucrări de grafică originale de Picasso, Matisse, Arp și Masson, care au servit pentru ilustrarea unor volume ale părintelui dadaismului, va fi vernisată pe 26 octombrie la Casa Pogor. Pe 27 octombrie se va inaugura un punct muzeal dedicat scriitorului și criticului literar „G. Ibrăileanu“, născut la Târgu Frumos, mentor al revistei „Viața Românească“.
O noutate care vine să dea speranțe de viață lungă festi-valului o reprezintă, spune Dan Lungu, „primirea Patronajului Reprezentanței Comisiei -Europene în România -pentru FILIT, care ne-a umplut de -bucurie, căci, într-adevăr, -spiritul pe care îl urmărim în mod sistematic este unul european, al comunicării și diversității culturale. Așadar, FILIT 2016 e o ediție compli-cată, dar plină de surprize plăcute.“
FILIT are o consistentă componentă de implicare a tinerilor, beneficiari ai producțiilor literare și, cine știe, viitori scriitori sau traducători, printre care amintim „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2015“, un atelier de jurnalism unde se vor purta discuții cu liceenii de la revistele școlare ieșene, „Scriitori printre liceeni“, lectură și Q&A, desfășurate în mai multe licee din Iași etc.
Întâlniri cu scriitorii români
Expozițiile cu diverse tematici vor fi și ele prilej de dezbateri. Astfel, la Galeriile Pod-Pogor se va desfășura expoziția de -fotografie „Iosif Berman, maestrul fotoreportajului românesc interbelic“, la -Muzeul „Mihai Eminescu“, „200 de ani de teatru românesc“, dar și „75 de ani de la apariţia -Istoriei literaturii române a lui G. -Călinescu“, la Muzeul „Mihail Sadoveanu“, expoziția „Panait Istrati şi prietenii ieşeni“, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei–Mitropolitul“, „Antim Ivireanul – 300“.
Iar întâlnirile cu scriitori și traducători români și străini, multe și intense, completează peisajul acestei ediții. Printre invitații străini îi amintim pe Thomas Emmerling, Marina Stepnova, Hristo Boev, Olimpia Bogdan-Verger, Philippe Loubière, Hanne Ørstavik, Jean Rouaud, laureat al Premiului Goncourt, și Nicolas Cavaillès, Premiul Goncourt pentru nuvelă, Raymond Clarinard, Isabelle Taudière, Iulia Badea Gueritée. La Iași, la finalul lui octombrie, literatura este în sărbătoare!