Eurovision va transmite o dezbatere între „candidații principali la președinția Comisiei Europene”, aceștia fiind Walter Baier, Sandro Gozi, Ursula von der Leyen (președinta în funcție a CE), Terry Reintke și Nicolas Schmit.
Anunțul privind această dezbatere a fost transmis printr-un comunicat de presă al Parlamentului European, la data de 14 mai 2024. Dezbaterea cu cei cinci candidați este programată în ziua de joi, 23 mai, în hemiciclul Parlamentului de la Bruxelles.
Se observă că, dintre cei cinci candidați, doi sunt din Germania: Ursula von der Leyen (Partidul Popular European, PPE) și Terry Reintke (Verzii europeni). Baier (Stânga europeană) este din Austria, Gozi (Renew Europe Now) este din Italia iar Schmit (Partidul Socialiștilor Europeni, PSE) este din Luxemburg.
Actualul președinte al României, Klaus Iohannis, nu este menționat ca participant la dezbatere, ceea ce sugerează că ideea candidaturii lui Iohannis la președinția CE (drept alternativă la cea de la NATO) a fost doar un zvon.
Cei cinci candidați vor vorbi în limba engleză iar interpretarea va fi asigurată simultan în 24 de limbi. Dezbaterea va fi moderată de Martin Řezníček (televiziunea cehă) și Annelies Beck (VRT, Belgia).
Cei cinci candidați vor dezbate mai multe teme-cheie. Întrebările vor fi adresate de spectatorii din hemiciclu, de telespectatorii care urmăresc evenimentele organizate de birourile Parlamentului din statele membre ale UE, transmise prin intermediul platformelor de comunicare socială, și de cei doi moderatori. Candidații vor primi și întrebări directe din partea moderatorilor în așa-numitele secvențe „spotlight”. Aceste secvențe sunt o nouă caracteristică a dezbaterii pentru funcția de președinte al CE.
Dezbaterea între cei cinci candidați este organizată de Uniunea Europeană a Audiovizualului (EBU) în colaborare cu partidele politice europene și cu Parlamentul European.
Evenimente speciale pentru a urmări dezbaterea în direct vor fi organizate în întreaga UE de către canalele mass-media publice, în cooperare cu birourile Parlamentului European din statele membre. Pe 16 mai, va avea loc și o tragere la sorți organizată de EBU în Parlamentul European, la Bruxelles. Tragerea la sorți va stabili ordinea candidaților pe scena dezbaterii, primul vorbitor pe fiecare subiect și ordinea interviurilor „spotlight”.
Mai mulți oficiali din România, inclusiv președintele Iohannis, au declarat în ultimele luni că țările din centrul și estul Europei trebuie să fie reprezentate în conducerea instituțiilor europene și a NATO prin atribuirea unui post de nivel înalt. Asemenea declarații au fost prezentate în contextul în care, în anul 2024, vor fi desemnați un nou secretar general și un nou secretar general adjunct al NATO, un nou președinte al Comisiei Europene și vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European – ceea ce ar duce și la alegerea unui nou președinte al Parlamentului European.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!