17.6 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInternaționalEscrocul Bernard Madoff cere să fie eliberat, pentru că e pe moarte

Escrocul Bernard Madoff cere să fie eliberat, pentru că e pe moarte

Potrivit unui recurs înregistrat miercuri la un judecător federal din Manhattan de către avocatul său, Madoff, în vârstă de 81 de ani, cere să fie eliberat imediat ”din compasiune”, din cauza unei boli mortale la rinichi.

Madoff îşi ispăşeşte în prezent pedeapsa într-o închisoare federală medicalizată în North Carolina, potrivit Biroului Federal al Închisorilor, care afişează data teoretică a eliberării sale în 2139.

Potrivit avocatului Brandon Sample, Biroul închisorilor estima în septembrie că Bernard Madoff, care s-a aflat la originea unei fraude de tip piramidal estimată între 25 şi 63 de miliarde de dolari – în funcţie de luarea în calcul a dobânzii – mai are ”de trăit mai puţin de 18 luni”.

În interviuri telefonice acordate ziarului The Washington Post, fostul ”investitor” financiar a declarat că este imobilizat într-un scaun cu rotile şi că nu este eligibil în vederea unei grefe, din cauza vârstei sale înaintate.

”Sunt bolnav mortal”, a declarat el. ”Nu există vindecare pentru acest fel de boală. Am ispăşit deja 11 ani şi, sincer, am suferit”, a spus el, conform News.ro.

Bernard Madoff, născut într-o familie modestă la New York, nu a depus niciodată un cent din sumele pe care i le-au încredinţat clienţii săi, luând bani din fondurile unor investitori noi pentru a-i retribui sau rambursa pe cei mai vechi.

Mult timp vedeta Wall Streetului, castelul său de cărţi s-a surpat în decembrie 2008, când un număr tot mai mare de investitori, speriaţi de criza financiară, au cerut să-şi recupereze investiţiile.

Bernie Madoff a fost condamnat în 2009 la 150 de ani de închisoare, după ce a pledat vinovat de 11 capete de inculpare cu privire la fraudă şi spălare de bani.

La doi ani după ce a fost arestat, în decembrie 2011, fiul său mai mare Mark Madoff a fost găsit spânzurat în apartamentul său.

Un an mai târziu, în decembrie 2012, Peter Madoff, fratele său, a fost condamnat la zece ani de închisoare cu privire la fraudă contabilă. El urmează să fie eliberat dintr-o închisoare federală de la Miami în august 2020.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă