14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalEscaladarea conflictului în Camerun: războiul civil se profilează în regiune

Escaladarea conflictului în Camerun: războiul civil se profilează în regiune

Conflictul din Camerun continuă să se agraveze. Chris Anu, un purtător de cuvânt de lungă durată al autoproclamatei Republici Ambazonia din Camerun, a declarat că a fost ales președinte al mișcării separatiste la 10 septembrie 2022. Alegerea sa vine într-un moment în care mișcarea pare să piardă sprijinul în rândul camerunezilor din sudul Camerunului, din cauza acuzațiilor de lupte interne, corupție și încălcări ale drepturilor omului.

Sursa Foto – Wikipedia

De la sfârșitul anului 2017, autoritățile au raportat zeci de decese și atacuri ale separatiștilor asupra soldaților și poliției. Alți observatori indică un bilanț mai greu. Numărul deceselor în rândul civililor și al separatiștilor este încă dificil de stabilit, potrivit Lansing Institute.

Anu a declarat că mișcarea va duce lupta în teritoriile Republicii Camerun (partea francofonă a țării). El a promis că va revizui, de asemenea, politica mult criticată a mișcării de închidere a școlilor.

“Vrem ca cetățenii Republicii Camerun să simtă durerea pe care ambazonienii au simțit-o în ultimii șase ani”, a spus el. Anu trăiește în exil în Houston, Texas.

Liderii ambazonieni de astăzi rămân operaționali din străinătate, dar fac parte dintr-un sistem divizat.

Este probabil ca anglofonii să nu se mai întoarcă în statul unitar. Anglofonii au venit în Camerun în 1961 cu statul lor. Ahidjo (Ahmadou Babatoura Ahidjo a fost primul președinte al Camerunului) a suprimat acest lucru pentru a crea unitatea națională. A fost o mare greșeală. Era mai degrabă necesar să se lărgească federația, pentru a menține specificitatea anglofonilor într-o federalizare generalizată.

Conflictul continuă să se agraveze, cu moartea unor soldați săptămâna trecută într-un atac cu rachete asupra convoiului lor în Manyemen Koupé-Manengouba, o subdiviziune din regiunea de sud-vest.

Grupurile care pretind că luptă pentru independența regiunilor anglofone din nord-vestul și sud-vestul Camerunului sunt tot mai numeroase, o situație care scapă de sub control. Liderii diferitelor grupuri de luptători separatiști nu au niciun control asupra propriilor luptători. Situația din nord-vestul și sud-vestul Camerunului ar putea să se deterioreze până la anarhie. Ceea ce a început în 2017 ca o mișcare pro-independență în regiunea de nord-vest și de sud-vest a Camerunului, cunoscută sub numele de Ambazonia, și susținută de toți localnicii, a evoluat de atunci în grupuri de miliție separate care s-au întors împotriva localnicilor într-o serie de răpiri pentru răscumpărare și, uneori, de crime.

Mișcarea pro-independență se confruntă acum cu două opțiuni. Fie să se unească, să se abțină de la atacuri și răpiri împotriva localnicilor și a bisericilor și să recâștige inimile și mințile comunităților locale. Fie să sfârșească la fel ca Somalia, estul RDC sau Sudanul de Sud, prinse într-un ciclu nesfârșit de războaie interne și de crime.

Forța de muncă a separatiștilor din Ambazonia este în continuare subminată de lipsa de acces la arme. Acest dezechilibru a permis guvernului să limiteze în mare măsură insurgența la zonele rurale, dar există indicii că acest lucru s-ar putea schimba în curând. O diasporă deosebit de activă direcționează din ce în ce mai multe resurse către grupurile armate separatiste din Camerun și curtează statele străine pentru sprijin. Pe rețelele de socializare, activiștii din diaspora au promovat campanii de strângere de fonduri pentru puști AK și alte arme de foc și există un efort tot mai mare, chiar dacă necoordonat, de a face rost de arme pentru cei care doresc să lupte împotriva guvernului camerunez. Aceste resurse remodelează deja realitățile mișcării separatiste anglofone pe teren, oricât de fragmentată ar fi aceasta.

Grupul separatist nigerian Indigenous People of Biafra, sub presiunea armatei nigeriene, a confirmat o alianță în desfășurarea unei campanii, uneori violente, pentru autonomie în sud-estul Nigeriei. Rebelii camerunezi au trecut frecvent în Nigeria pentru a cumpăra arme și alte provizii pentru ei înșiși.

Așadar, această alianță ar putea reprezenta o amenințare existențială atât pentru Nigeria, cât și pentru Camerun și ar putea duce la un război civil.

Poporul Indigen din Biafra (IPOB) a fost format ca grup separatist al Mișcării pentru Actualizarea Biafra cu unicul scop de a rupe complet legăturile cu Nigeria prin secesiune non-violentă.

Aceste două forțe separatiste, bazându-se pe sentimente culturale și istorice, deoarece au o istorie și o moștenire comună, se unesc pentru a prezenta un front mai formidabil forțelor naționale din Africa de Vest.

La începutul anului 2018, ierarhia de vârf a grupului separatist biafra, sub denumirea de Grupurile Pro Biafra, s-a întâlnit în statul Enugu, în prezența prim-ministrului Guvernului Biafra în exil (BGiE) și a altor lideri din diaspora.

Liderii biafranieni au hotărât să colaboreze cu conducerea Republicii Ambazoniene din sudul Camerunului și au discutat despre relațiile bilaterale, precum și despre o alianță strategică pentru a-și atinge obiectivul.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă