16.3 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInternaționalEpidemie de Ebola în Republica Democrată Congo

Epidemie de Ebola în Republica Democrată Congo

“La 13 august, exista un total de 41 de decese” a declarat o purtătoare de cuvânt a OMS într-un briefing de presă la sediul organizaţiei din Geneva. “Există 41 de decese, dintre care 14 au fost confirmate”, a indicat, la rândul său, pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătăţii din RDC.

Cazurile confirmate au fost testate pozitiv în laborator din probele prelevate de la pacienţi, a precizat Ministerul. Cazurile probabile sunt adesea decese deja înregistrate, pentru care nu a fost posibilă efectuarea de teste.

“În total 57 de cazuri de febră hemoragică au fost raportate în regiunea Beni”, potrivit Ministerului Sănătăţii din RDC, dintre care “30 de cazuri confirmate şi 27 probabile”.

Pentru prima dată de la anunţarea epidemiei la 1 august, un deces a fost înregistrat în afara provinciei Nord-Kivu, respectiv în provincia vecină Ituri, conform aceleiaşi surse.

Echipele medicale din Beni şi Mangina, unde a fost localizat epicentrul epidemiei, “au început să utilizeze molecula terapeutică mAb114 pentru tratamentul pacienţilor’, au precizat autorităţile sanitare congoleze.

Aceasta este “prima moleculă terapeutică împotriva virusului utilizată în cadrul unui focar de Ebola activ în RDC”, au precizat responsabilii amintiţi.

Potrivit Reuters, acest tratament a fost dezvoltat în Statele în proporţie de 100% atunci când a fost testat maimuţe.

Această epidemie de Ebola este cea de-a doua de pe teritoriul RDC din anul 1976, însă “este prima dată când boala afectează o zonă aglomerată, într-o situaţie de conflict intens”, a subliniat OMS într-un comunicat.

“OMS solicită un acces sigur şi liber al tuturor actorilor implicaţi în răspunsul la această epidemie pentru a veni în ajutorul tuturor populaţiilor afectate”, a declarat directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, după o vizită pe teren.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...
Ultima oră
Pe aceeași temă