19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalEmanuel Macron vizitează Polonia pentru reluarea relațiilor

Emanuel Macron vizitează Polonia pentru reluarea relațiilor

El se întâlneşte luni la Varşovia cu principalele autorităţi politice poloneze, preşedintele Andrzej Duda şi premierul Mateusz Morawiecki, dar şi cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Elzbieta Witek în Dietă şi Tomasz Grodzki în Senat, mai scrie News.ro.

Cele două ţări întreţin relaţii tensionate după instalarea la putere în 2015 a Partidului Ordine şi Justiţie (PiS, conservator, naţionalist).

Macron critică Varşovia de când a fost ales, din cauza reformelor controversate ale justiţiei – însăsprite şi mai mult printr-o lege adoptată la 23 ianuarie şi menită, auză opoziţia, să-i pedepsească pe judecătorii recalcitranţi în aplicarea acestor reforme – şi o acuză de blocarea agendei neutralităţii carbonului în 2050.

În octombrie 2018, într-o vizită în Slovacia, Emmanuel Macron a trecut de la critici măsurate la furie împotriva liderilor Poloniei şi Ungariei, nişte ”minţi nebune” care, denunţă el, ”îşi mint poporul” prin poziţiile lor antieuropene.

El a sugerat, de asemenea, în mai multe rânduri, o condiţionare a ajutoarelor europene de respectarea statului de drept sau o participare la primirea refugiaţilor, ameninţări care au vizat Polonia şi Ungaria. Aceste două ţări, împreună cu Cehia şi Slovacia, fac parte din ”grupul de la Vişegrad” (V4) împotriva Europei Occidentale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă